Ζαββός: Εξασφαλισμένα τα δικαιώματα του Δημοσίου από τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες

Την εκτίμησή του ότι το  πιστωτικό σύστημα (και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες) θα έχει μειώσει τα κόκκινα δάνειά του κατά 30 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2020 εξέφρασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις μικροχρηματοδοτήσεις, ο κ. Ζαββός, στο ερώτημα βουλευτή της Ελληνικής Λύσης για το εάν από τον διαχωρισμό της τράπεζας “εξασφαλίζονται τα δικαιώματα του δημοσίου”  ανέφερε πως “υπάρχει πλήρης διασφάλιση του ελληνικού Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας” . “Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται αλλά μεταφέρετε στην νέα τράπεζα”. “Συνεπώς, έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες προβλέψεις”, τόνισε.

Ο Γεώργιος Ζαββός υπογράμμισε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιείται για αυτούς τους τραπεζικούς μετασχηματισμούς τους όρους της “καλής” ή της “κακής” τράπεζας, εκτίμησε ότι το παράδειγμα της Eurobank θα ακολουθήσουν και οι άλλες τρεις τράπεζες προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο “Ηρακλής” που αποτελεί όπως ανέφερε “μια κορυφαία και επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης, την οποίας μέσα σε 11 μήνες την σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση αυτή για να επιλυθεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που είναι τα κόκκινα δάνεια”.

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «μικροχρηματοδοτήσεις», που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και άτομα που χρειάζονται στήριξη, ο κ. Ζαββός τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και φέρνει στην Βουλή, ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, που δεν μπορούν να ενταχθούν στην τραπεζική δανειοδότηση λόγω έλλειψης εγγυήσεων, και αναζητούν κεφάλαιο εκκίνησης ή επανεκκίνησης».

Αναλύοντας την ευελιξία του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων και των πιστωτικών αυτών ιδρυμάτων που θα χορηγούν ποσά έως 25.000 ευρώ, ο υφυπουργός ανέφερε πως το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργείται, προβλέπει για τις εταιρείες-παρόχους να μην εξετάζουν τις αιτήσεις με βάση τα τραπεζικά κριτήρια δανειοδότησης, αλλά με ευρύτερα κριτήρια – ακόμα να είναι ικανή εγγύηση και μια ατομική εξασφάλιση, όπως η ύπαρξη ενός εγγυητή.

Η εποπτεία των εταιρειών αυτών χορήγησης πιστώσεων, θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει εμπειρία και τεχνοδομές για αποτελεσματικό έλεγχο. Υπογράμμισε δε, ότι με το σύστημα αυτό, δεν επηρεάζεται καθόλου η σταθερότητα του συστημικού τραπεζικού συστήματος.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου υπογράμμισε, πως είναι από τις λίγες φορές, που σε πολιτικές επιλογές, το αποτέλεσμα αυτών που θεσπίζονται θα είναι μετρήσιμο σε πολύ λίγο καιρό. Τόνισε πως το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται να καλύψει της χρηματοδοτήσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εγγυήσεις για μία τραπεζική χρηματοδότηση, αποτρέποντας την τοκογλυφία.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, ανέφερε ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι ένας θεσμός κρίσιμος για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα σύστημα χρηματοδοτήσεων παράλληλο του τραπεζικού πυλώνα, που η ύπαρξή του ήταν μια από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και για αυτό “θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα δικό μας σχέδιο”.

Ο κ. Μαμουλάκης ωστόσο, ζήτησε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και ορισμένες προϋποθέσεις – πρόνοιες, όπως: Να μην ζητούνται απ’ τους δανειολήπτες εμπράγματα δικαιώματα, η αξιολόγηση των αιτούντων να μην γίνεται με βάση στενά οικονομικά στοιχεία αποπληρωμής, να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν υπέρογκες χρεώσεις επιτοκίων (γιατί αυτό θα εκφυλίσει τον θεσμό) και ο έλεγχος των ιδρυμάτων που θα δίνουν τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις, να μην γίνεται μόνο από την ΤτΕ αλλά από έναν ευρύτερο σχηματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πορεία συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή αλλά και στην ολομέλεια της Βουλής, θα καταθέσει προτάσεις και τροπολογίες, προκειμένου αυτό το νέο και σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο να καταστεί αποτελεσματικότερο, ανέφερε ο εισηγητής του.

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, απ’ την δική του πλευρά, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι σημαντικό, καθώς έρχεται να ενισχύσει την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα έχουν απομείνει μόνες τους, αφού δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρίνης ζήτησε οι μικροχρηματοδοτήσεις να αφορούν και συμπράξεις, να υπάρξει πρόνοια σχετικά με το ύψος των επιτοκίων, και εποπτεία αυτών των νέων χρηματοπιστωτικών εταιρειών που θα δημιουργηθούν.

Αντίθετα, αναποτελεσματικό έκρινε τον υπό δημιουργία θεσμό ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, διαπιστώνοντας πως οι μικροπιστώσεις, “δεν είναι ένα καινούργιο φρούτο”, αφού είχε κατατεθεί σχετική πρωτοβουλία και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, πάνω σε αυτά τα θεμέλια έρχεται να χτίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ιδρύοντας στην πράξη νέου τύπου πιστωτικά ιδρύματα με την βούλα της ΤτΕ. Αυτό που θα συμβεί με τις μικροχρηματοδτήσεις, εκτίμησε ο κ. Συντυχάκης, είναι η μετάθεση της πληρωμής ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων και βαρών στο μέλλον, κάτι που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταστεί εφικτό.  Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, στην τοποθέτησή του σημείωσε πως “τα δάνεια αυτά θυμίζουν τα φοιτητικά δάνεια της Αμερικής”, και τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν 500.000 ευρώ, να συστήσουν μια εταιρεία χρηματοδοτήσεων, “κάτι που δημιουργεί σκιές τοκογλυφίας και ξεπλύματος χρήματος”. Πρότεινε δε, η κυβρνηση να ενισχύει τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αυταπασχολούμενους και τα νοικοκυριά.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε πως το κόμμα του είναι αντίθετο με δάνεια για καταναλωτικούς σκοπούς, και ειδικά για δανειοδοτήσεις όπου οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες σε ό,τι αφορά την δυνατότητα των δανειοληπτών να τις αποπληρώσουν. Η Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.

SHARE