Υπόθεση Πετσίτη: Την αρχή της εχεμύθειας επικαλέστηκε η Ζαίρη – Διέκοψε «λόγω χλεύης» την ακρόαση

Ουδέν νεότερο προέκυψε για την υπόθεση ΔΕΠΑ- Πετσίτη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρά την πολύωρη ακρόαση της επικεφαλής της αρχής για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η Άννα Ζαίρη επικαλέστηκε την αρχή της εχεμύθειας και η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου σαν …έτοιμη από καιρό ολοκλήρωσε τη διαδικασία.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε άλλωστε από νωρίς προβάλει αντίσταση στις πιεστικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης επαναλαμβάνοντας ότι οι έρευνες της αρχής είναι απόρρητες.

Τελικά διέκοψε «λόγω χλεύης» την ακρόαση ενώ νωρίτερα με σκωπτική διάθεση σχολίαζε ότι οι βουλευτές της επιτροπής θα μείνουν στις θέσεις τους μέχρι το βράδυ για να βγει η είδηση. Σε ότι αφορά την κυρία Ζαίρη ανέφερε γενικόλογα ότι η αρχή όταν βρίσκει κάτι αξιόλογο το αποστέλλει στις αρμόδιες αρχές προς διερεύνηση.

Εμφανής ήταν πάντως (σύμφωνα με την αντιπολίτευση) η προσπάθεια της να υποβαθμίσει την υπόθεση ΔΕΠΑ- Λαυρεντιάδη, αλλά και τις καταγγελίες του υπαλλήλου της αρχής ο οποίος χειρίζονταν την υπόθεση και σύμφωνα με τον ίδιο απομακρύνθηκε.

Για το πρώτο ζήτημα ανέφερε ότι πρόκειται για παλιά υπόθεση πριν ο Λαυρεντιάδης αγοράσει την ELFE και πρόσθεσε ότι ήταν σε επαφή με δικηγόρους. Σε ότι αφορά τις καταγγελίες του υπαλλήλου, μίλησε για ψεύδος και υποστήριξε ότι είναι δόλια η θέση του ότι μετά την απομάκρυνση του η υπόθεση βούλιαξε.

Είπε ότι πρόκειται για έναν υπαστυνόμο 60 ετών ο οποίος δεν χειρίζονταν την υπόθεση, αλλά επέβλεπε έναν άλλο υπάλληλο. Υποστήριξε ότι εκτός από εκείνους την υπόθεση χειρίζεται και ένα μέλος της αρχής το οποίο είναι συνεχώς ενήμερο για την υπόθεση. Απέδωσε δε την απομάκρυνση του υπαστυνόμου στις μετακινήσεις που γίνονται εντός της αρχής από καιρό εις καιρόν.

Οι  βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν πάντως να ρωτούν σε σχέση με τα χρέη του Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ.

Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) ζήτησε από την κυρία Ζαίρη να διευκρινίσει αν ήλεγξε ως όφειλε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των αξιοχρέων προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ , δεδομένου ότι επρόκειτο για ίδια έγγραφα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο προκάτοχος της κυρίας  Ζαΐρη, Γιώργος Παντελής είχε απευθύνει έγγραφο στη ΔΕΠΑ ζητώντας ενημέρωση για τα χρέη της ELFE.

“Η ροή των εγγράφων που ξεκίνησε από αυτό το έγγραφο συνεχίστηκε. Δεν ήμασταν εμείς σε θέση να ελέγξουμε κάτι που είναι σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια” απάντησε αρχικά η κα Ζαΐρη ενώ αμέσως μετά επικαλέστηκε την αρχή της εχεμύθειας.” Ακόμα και με κλειστά τα μικρόφωνα δεν μπορεί να υποχρεωθώ να τελέσω αξιόποινη πράξη. Εγώ ελέγχομαι ποινικά . Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι. Υπάρχει η αρχή της εχεμύθειας”.

SHARE