ΞΕΝΑ ΜΜΕ: Θετική η ελληνική συμβιβαστική πρόταση – Προσφέρει παραχωρήσεις

ImageHandler

Στην αποστολή του αιτήματος εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελλάδας αναφέρεται το βασικό θέμα των Financial Times λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η εκτίμηση του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης είναι ότι η ανακοίνωση εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής μεταφράζεται σε αλλαγή διαπραγματευτικής θέσης εκ μέρους της Ελλάδας.

«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συμφωνούσε σε μια νέα έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup – την τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα – αν το ελληνικό αίτημα έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις και η απόφασή του να διεξάγει τη σύνοδο εκτιμάται ως ένα σήμα ότι η Αθήνα έχει αλλάξει τη διαπραγμευτική της τακτική» γράφουν οι Financial Times.

Οι FT σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί να δεχθούν επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης επιμένοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί για να βάλει τέλος στους οικονομικούς περιορισμούς. Αλλά μια ομάδα κρατών-μελών με οδηγό τη Γερμανία έχουν πει ότι δεν θα εξετάσουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το υπάρχον.

WSJ: Δεν είναι τόσο κακό για αρχή το ελληνικό κείμενο

«Δεν είναι τόσο κακό για αρχή» το ελληνικό κείμενο για εξάμηνη παράταση της σύμβασης σχολίασαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλώντας στη Wall Street Journal λίγη ώρα μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης.

Ο αξωματούχος που είδε το κείμενο σχολίασε ότι σκοπός του κειμένου είναι «να κινηθούν από κοινού οι δύο πλευρές σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα των σημερινών καταστάσεων».

Ωστόσο δεύτερος αξιωματούχος επισημαίνει ότι το αίτημα αφήνει «ακόμα κάπως μακριά» την Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι, σημειώνει η WSJ, η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν ακόμα δουλειά να κάνουν μέχρι να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τους όρους της επέκτασης.

Reuters: Προσφέρει παραχωρήσεις το ελληνικό κείμενο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει δει, η Ελλάδα ζητά εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, υποσχόμενη να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύουν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα φαίνεται τελικά να μετακινείται προς τη θέση που έχουν λάβει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Το επίσημο αίτημα από την Αθήνα θα συζητηθεί από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα, και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο.

«Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο», αναφέρει το έγγραφο.

Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός της εξάμηνης παράτασης του MFA –του προγράμματος διάσωσης- ήταν, μεταξύ άλλων πραγμάτων, για να «διασφαλιστεί ότι σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ενδεχόμενα νέα μέτρα θα είναι πλήρως καλυμμένα χρηματοδοτικά, ενώ θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει.

Το Reuters επισημαίνει πως στο έγγραφο, δεν αναφερόταν οι όροι «τρόικα» ή «διάσωση».

Die Welt: Η Ελλάδα δεν απάντησε εάν αποδέχεται τους όρους των δανειστών…

Αποδέχεται η Ελλαδα τους όρους των δανειστών;  Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα Welt σε δημοσίευμά της με αφορμή το αίτημα παράτασης από την Αθήνα.

«Το σημαντικότερο αυτό ερώτημα παραμένει ανοιχτό, παρά την επιστολή της Αθήνας», γράφει στο ρεπορτάζ της για το αίτημα 6μηνης παράτασης που κατέθεσε πριν λιγο η ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική εφημεριδα.

«Ειναι τελικα διατεθειμένη η κυβέρνηση στην Αθήνα να αποδεχθεί τους όρους των διεθνών πιστωτών για να εξαςφαλίσει ως αντάλλαγμα οικονομική βοηθεια;», αναρωτιέται το φύλλο.

Χωρίς μια σαφή θέση σε αυτό το ερώτημα, δεν ειναι έτοιμοι να προβούν σε παραχωρήσεις προς την Αθήνα οι Ευρωπαίοι εταίροι, αναφέρει χαρακτηριστικά.

SHARE