WSJ: Τρεις λόγοι που οι επενδυτές ποντάρουν σε ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Η συσπείρωση των χωρών-μελών της Ευρώπης σε ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών, με μαζικές αγορές ομολόγων, έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για τις περισσότερο ριψοκίνδυνες χώρες της Ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ένας ακόμη παράγοντας που πιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις είναι και η δυναμική των αμερικανικών εκλογών, με αντίκτυπο που φθάνει μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως σημειώνει η «WSJ» σε σχετικό ρεπορτάζ.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδας υποχώρησαν σε ιστορικό ναδίρ την προηγούμενη εβδομάδα και κάτω από το φράγμα του 1%. Σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές διακρίνουν λιγότερο ρίσκο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου με τις αντίστοιχες των γερμανικών τίτλων -που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στην Ευρωζώνη- εμφανίζουν τη μεγαλύτερη σύγκλιση των τελευταίων ετών. Το spread του ελληνικου 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ το αντίστοιχο spread ιταλικών και γερμανικών τίτλων είναι σε χαμηλά από το 2018.

Η εικόνα στο κόστος δανεισμού έρχεται σε αντίθεση με τις συνθήκες του Μαρτίου, τότε που οι αποδόσεις είχαν κάνει άλμα, φουντώνοντας τις ανησυχίες μήπως η πανδημική κρίση επηρεάσει τις ευάλωτες οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ.

Αντ’ αυτού, οι επενδυτές συρρέουν στο ευρωπαϊκό χρέος, κυρίως χάρη στον τρόπο που Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν χειρισθεί την κρίση. Το πανευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το οικονομικό βάρος μοιράζονται όλες οι χώρες, λειτουργεί ως «ανάχωμα» για τις οικονομίες που έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία και είναι και οι περισσότερο χρεωμένες.

Σύμφωνα με τη «WSJ», ένας δεύτερος παράγοντας που συντελεί στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα με τα βελτιωμένα ποσοστά των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ορισμένοι επενδυτές επαναξιολογούν τις θέσεις τους σε αμερικανικό κρατικό χρέος, καθιστώντας πιο ελκυστικά τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

«Το προβάδισμα Μπάιντεν(υποψηφίου των Δημοκρατικών) έναντι του Τραμπ είναι θετικό για τις προοπτικές των μετοχών έναντι των αγορών σταθερού εισοδήματος. Εάν κάποιος είναι Ευρωπαίος επενδυτής που έχει επενδύσει σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, πιθανότατα θα στραφεί σε ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού», εξηγεί ο Σκοτ Τιλ, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην BlackRock.

Oι πολύ χαμηλές αποδόσεις έχουν βοηθήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντλήσουν κεφάλαια με ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Στις 13 Οκτωβρίου, η Ιταλία προχώρησε στην έκδοση κρατικού ομολόγου, για πρώτη φορά με μηδενικό κουπόνι. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει έως και το 0,763%, ενώ στις αρχές του έτους ήταν πάνω από το 4%.