Wood : Σταθερή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά μικρότερη από τους στόχους

Την πρόβλεψή της για σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Wood σε έκθεσή της, στην οποία σημειώνει ότι αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,1% το 2019.

Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης συνάδουν με μια λογική και σταθερή ανάκαμψη αλλά παραμένουν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για ανάκαμψη 2,4% φέτος και 2,5% του χρόνου, σημειώνει.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με δύο τάσεις οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση: η  βελτίωση των κερδών από την ανταγωνιστικότητα τα τελευταία χρόνια, τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν τις εξαγωγικές επιδόσεις της οικονομίας από την μία, και από την άλλη οι ακόμη χαμηλές δαπάνες των νοικοκυριών, που περιορίζονται από τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης, τα μειωμένα έσοδα των νοικοκυριών και την συνεχιζόμενη λιτότητα.

Ο οίκος σημειώνει ότι βλέπει τρία στοιχεία που υποδηλώνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα: Τη βελτίωση στους βιομηχανικούς δείκτες κλίματος, την ανοδική τάση στις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις εντεινόμενες αποδείξεις ότι το εργατικό κόστος αντιστοιχεί πλέον στα επίπεδα που συναντώνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στα θετικά πάντως για την χώρα, όπως σημειώνει η Wood, είναι ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανακάμπτουν, αλλά ο αυξανόμενος κίνδυνος πρόωρων εκλογών φέτος ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις στις επενδύσεις, καθώς οι εταιρείες περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση.

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά μόλις 0,5% κατά μέσο όρο, για να διορθώσει 1% το τέταρτο τρίμηνο. Η Wood προβλέπει μια ήπια ανάκαμψη καθώς θα υποχωρεί το ποσοστό ανεργίας. Ωστόσο, η ανάκαμψη της κατανάλωσης συνεχίζει να βασίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και χαμηλούς μισθούς.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα το 2017 ήταν προσωρινοί, σημειώνει η Wood, προσθέτοντας ότι περιμένει μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες. Ο οίκος διατηρεί την πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα κατά 1,3% τόσο το 2018 όσο και το 2019.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα στη χώρα διαφοροποιούνται ως προς το πώς σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα μελλοντικά -περιορισμένα- δημοσιονομικά περιθώρια. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έμφαση στις δημόσιες δαπάνες προς τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες ενώ η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνεται στη μείωση των εταιρικών φόρων. Κατά την άποψη της Wood, καμία από τις δύο πολιτικές δεν αλλάζει τα δεδομένα μακροχρόνια για την Ελλάδα.

Ο οίκος εισάγει νέο μοντέλο για να προβλέπει τη δίκαιη αξία του 10ετούς κρατικού ομολόγου. Το μοντέλο παράγει μια μέση απόδοση 4% φέτος και 4,5% το 2019, αντανακλώντας τις πιθανές αναταράξεις από την ολοκλήρωση του προγράμματος QE της ΕΚΤ και τη μείωση του προϋπολογισμού της Fed.

Το μοντέλο, σημειώνει, θα πρέπει να θεωρηθεί δείκτης τάσης και όχι ασφαλής πρόβλεψη, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλές την επόμενη διετία και ότι θα υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, αν το πολιτικό περιβάλλον παραμείνει «ήσυχο» και η οικονομία διατηρηθεί σε τροχιά ανάκαμψης. Εάν η οικονομία κινηθεί όπως περιμένουμε και συνεχίζουν να γίνονται σεβαστές οι αξιώσεις των θεσμών, θα περιμέναμε ότι η απόδοση του 10ετούς θα κινηθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψη του μοντέλου μας το 2019, στο 3,5-4%, αναφέρει ο οίκος.

Αναφερόμενη στα σενάρια των πρόωρων εκλογών για φέτος, η Wood εκτιμά ότι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί στις κάλπες πριν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας του 2019, ελπίζοντας σε ενίσχυση της στήριξης. Πάντως, κατά την άποψη της Wood, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές, η τροχιά της οικονομίας δεν θα αλλάξει ουσιαστικά. Ωστόσο, η ίδια δίνει μεγάλη προσοχή στην επικέντρωση της κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα (που παραμένει αδύναμο σημείο), στην στρατηγική για την απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ και στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως επισημαίνει, δεν αναμένει σοβαρή απόκλιση από τη συμφωνία με τους θεσμούς, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

SHARE