Weendy: Μια εφαρμογή για κινητά…«παντός καιρού»

bankwars_weendyphoto1

Τι κάνει δύο νέους ανθρώπους να παρατάνε τις καλοπληρωμένες δουλειές τους στην Ελλάδα και να ακολουθούν ένα όνειρο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;

Με αφετηρία το 2010, μέσα στο «πυρετό» της ελληνικής κρίσης, αυτό ίσως φαντάζει σε κάποιους τυχοδιωκτική κίνηση.

Για την Κατερίνα Στροπονιάτη και τον Γιάννη Βαρελά αποτέλεσε απλά μια διαφορετική…επιλογή.

Τα δύο αυτά νέα παιδιά, ως παθιασμένοι windsurfers, αντιμετώπιζαν μια πρόκληση σχετικά με το αγαπημένο τους άθλημα: συνειδητοποιούσαν στην πράξη ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν ήταν πολλές φορές ακριβείς σχετικά με την δύναμη του αέρα. Αυτό οδηγούσε τους ίδιους κι άλλους windsurfers σε ακυρώσεις και προβλήματα.

Σκέφτηκαν επομένως ότι θα έλυνε τα χέρια στους ίδιους και στους φίλους τους, η ύπαρξη ενός εργαλείου που θα τους έδινε πρόσβαση σε ακριβή και έγκυρη πληροφορία σχετικά με τις πραγματικές  καιρικές συνθήκες.

Η απλή αυτή ιδέα σε συνδυασμό με ένα ενδιάμεσο ταξίδι στην Αμερική, αποτέλεσαν για την Κατερίνα και τον Γιάννη το «υπόστρωμα» της απόφασης να ξεκινήσουν την δική τους startup.

«Προσωπικά, ούσα μηχανολόγος βιοκλιματικού σχεδιασμού και δουλεύοντας σ΄αυτό τον τομέα, έλαβα μέρος σ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Berkley. Η επαφή με το οικοσύστημα της Σίλικον Βάλεϊ με ενθουσίασε. Στη συνέχεια ήρθε μαζί μου και ο Γιάννης. Η Σίλικον Βάλεϊ είναι ένα οικοσύστημα μοναδικό στον κόσμο με ανοικτή φιλοσοφία σε σχέση με τις startups, την καινοτομία, τις ίδιες τις ιδέες. Η αποτυχία αποτελεί μέρος της μάθησης και εφαλτήριο για την επόμενη ιδέα που θα έχεις και θα θελήσεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου» λέει η Κατερίνα.

Αποφασίζοντας λοιπόν υπεύθυνα να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, ο Γιάννης και η Κατερίνα ξεκίνησαν το 2009 να μαζεύουν χρήματα για το όνειρό τους. Στη συνέχεια παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και από τα μέσα του 2010, ο Γιάννης Βαρελάς, όντας προγραμματιστής άρχισε να αναπτύσσει την εφαρμογή που ακούει σήμερα στο όνομα Weendy.

Η Κατερίνα από την άλλη ανέλαβε το web design: «Μη έχοντας γνώσεις πάνω στο κομμάτι του web design ετοιμάσαμε με τον Γιάννη άλλα δυο  δοκιμαστικά projects. Προσωπικά, στρώθηκα στη δουλειά, άνοιξα τα «βιβλία» και έμαθα web design από την αρχή.»

Μέσα λοιπόν από πολύ προσπάθεια, σωστό οικονομικό προγραμματισμό και…μεράκι, γεννήθηκε το Weendy: μια εφαρμογή για κινητά Android και iPhone που την χρησιμοποιούν άτομα που κάνουν δραστηριότητες σε θάλασσα και βουνό  και οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Το Weendy αποτελεί επί της ουσίας ένα κοινωνικό δίκτυο- πλατφόρμα οι χρήστες της οποίας παρέχουν πληροφορία σχετικά με τις ακριβές συνθήκες που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή (για παράδειγμα για την δύναμη του αέρα) σχολιασμό αλλά και ζωντανό υλικό όπως βίντεο και φωτογραφίες.

Στο διάστημα πέντε- έξι μηνών, η εφαρμογή είχε 9000 χρήστες όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από Μεξικό, Ιταλία, Αγγλία, Δανία, Ισπανία ενώ οι δημιουργοί της προχωράνε ήδη στο χτίσιμο ορισμένων ειδικότερων χαρακτηριστικών αλλά και στη διαφημιστική προώθηση προϊόντων μέσα από την πλατφόρμα.

«Η εφαρμογή έγινε γνωστή μέσα από το προσωπικό μας δίκτυο επαφών με windsurfers αλλά και με την βοήθεια φίλων. Είμαστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι που έχει ήδη αγκαλιαστεί με θέρμη από windsurfers και ανθρώπους που κάνουν αθλήματα σε βουνό και θάλασσα, γιατί βρήκαμε ένα «κενό» και φτιάξαμε κάτι εξειδικευμένα χρήσιμο για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων.» λέει ο Γιάννης.

Στην παρούσα φάση, η Κατερίνα και ο Γιάννης βρίσκονται στην Καλιφόρνια  όπου συμμετέχουν σ΄ένα acceleration πρόγραμμα που λέγεται startupmonthly. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν λάβει ήδη δύο πρώτες χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη της εφαρμογής τους  ενώ τους παρέχονται επιπλέον πληρωμένη κατοικία καθώς και γραφείο εργασίας.

«Για μένα πάντως το πιο σημαντικό δεν είναι τα χρήματα που μπορεί να λάβει μια startup. Αυτή τη στιγμή, το χρήμα, σ’ αντίθεση με μια περίοδο σχετικής ύφεσης το διάστημα 2008-2009, “κινείται” στη Σίλικον Βάλεϊ και επενδύεται συνεχώς σε καινούριες startups. Το πρόβλημα είναι η αποτελεσματική δικτύωση με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ένα πρόγραμμα acceleration όπως σ’ αυτό που συμμετέχουμε εμείς ικανοποιεί αυτή την ανάγκη, οπότε κι εγώ και η Κατερίνα συνιστούμε ανεπιφύλακτα την συμμετοχή σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα. Επιπλέον, θα ήταν καλό κάποιος που θέλει να ξεκινήσει ένα startup εγχείρημα να επισκεφθεί την Σίλικον Βάλεϊ. Τα ερεθίσματα που θα πάρει θα είναι σίγουρα μοναδικά και ίσως καθοριστικά για το πώς θα συνεχίσει την πορεία του. Επίσης από τον φίλο και συνιδρυτή των Bugsense, Γιάννη Βλαχογιάννη, έχει ξεκινήσει μια καινοτόμος προσπάθεια, το Zerofund, την οποία κι εγώ και η Κατερίνα στηρίζουμε εξαρχής.

Οι startups γράφονται στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, σηκώνουν από το «κοινό» τους κάποιο αρχικό ποσό για την ιδέα τους και τους δίνεται ένας μήνας για να χτίσουν το προϊόν/υπηρεσία. Στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή (κατόπιν επιλογής) σ’ ένα acceleration πρόγραμμα στην Αμερική, το Mindthebridge όπου μπορεί να  λάβουν χρηματοδότηση μέχρι και το ποσό των 65.000 δολλαρίων.  Οι προσπάθειες αυτές θεωρούμε κι εγώ και η Κατερίνα ότι «χτυπάνε» επί της ουσίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι startups όσον αφορά στο κομμάτι της χρηματοδότησης, της δικτύωσης με τους κατάλληλους ανθρώπους και της πρόσβασης σε ουσιαστικές συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους κι ιδίως από την Αμερική. Από την δική μας πείρα, λέμε απλά ανοίξτε παράθυρο στον κόσμο και μην φοβάστε. Όποιος γυρίζει, μυρίζει…»

Της Ελένης Νάτση 

SHARE