ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Πρόεδρος με 55% λοχαγός, νοσταλγός της χούντας, θαυμαστής του Τραμπ

 

«Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής (28/10) στο πρώτο μήνυμά του μέσω Facebook, μετά την αναγγελία της νίκης του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο ακροδεξιός, πρώην λοχαγός Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Συγκέντρωσε περίπου το 55,70% των ψήφων, έναντι του 43,30% που έλαβε ο κεντροαριστερός αντίπαλός του.

«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο.

Λίγο αργότερα, υποσχέθηκε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ

Εκλογές Βραζιλία: Νέος πρόεδρος ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ο νικητής των εκλογών στη Βραζιλία έχει σχεδόν πλέξει το εγκώμιο της στρατιωτικής δικτατορίας (1964 – 1985). Έχει υποστηρίξει τη θανάτωση των εγκληματιών. Απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους και θεωρεί τις γυναίκες ένα είδος “αδυναμίας” της φύσης. Η πάταξη της εγκληματικότητας έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπολσονάρο.

Μεταξύ των μέτρων που έχει υποσχεθεί είναι η “φιλελευθεροποίηση” των νόμων περί οπλοκατοχής, η μείωση της ηλικίας της εγκληματικής ευθύνης στα 16 και η ενίσχυση της αστυνομικής εξουσίας, προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν τη δικαιοδοσία να πυροβολούν εγκληματίες, ενώ παράλληλα, δηλώνει ανοιχτά, θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Οι κάλπες βγάζουν ακροδεξιά και οι διεθνείς οίκοι βλέπουν ράλι στο Χρηματιστήριο

SHARE