Βουλγαρία: Κρατικοποιεί τις εταιρείες “National Lottery” και “Lottery Bulgaria” του Βασίλ Μπόζκοφ

Το “πράσινο φως” για την απαγόρευση των ιδιωτικών λαχειοφόρων αγορών έδωσε το βουλγαρικό κοινοβούλιο, εγκρίνοντας, σε δεύτερη ανάγνωση, τις τροποποιήσεις του νόμου για τα τυχερά παίγνια.

Οι άδειες των ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων ακυρώνονται με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και -σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι τροποποιήσεις- άδεια για τη διοργάνωση λαχειοφόρων αγορών έχει αποκλειστικά το κράτος και ο κρατικός φορέας (BST) θα διαχειρίζεται τις λαχειοφόρες αγορές.

Οι αλλαγές επηρεάζουν τις ιδιωτικές εταιρείες “National Lottery” και “Lottery Bulgaria”, που ανήκουν στον επιχειρηματία, Βασίλ Μπόζκοφ, που πρόσφατα συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατόπιν αιτήματος της Βουλγαρίας, με τις κατηγορίες της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, εκβιασμού και απόπειρας δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων.

Με τις τροποποιήσεις αυτές οι εταιρείες του κ. Μπόζκοφ, όπως και οι υπόλοιπες ιδιωτικές λαχειοφόρες αγορές που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά θα χάσουν τις άδειες τους και θα διακόψουν τη διανομή και την πώληση εισιτηρίων για παιχνίδια και θα προχωρήσουν στην καταστροφή των απούλητων λαχείων που έχουν στη διάθεσή τους.

Οι κατηγορίες κατά του Μπόζκοφ ασκήθηκαν την περίοδο που στη Σόφια διεξαγόταν συντονισμένη επιχείρηση, η οποία έχει στο επίκεντρό της την Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων, την απώλεια εσόδων για τα ταμεία του κράτους από τις ιδιωτικές λαχειοφόρες αγορές, την ακατάλληλη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, καθώς και τη φερόμενη εμπλοκή ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων σε αδιαφανείς συναλλαγές, που -μεταξύ άλλων- προκαλούν ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο βουλγαρικό Δημόσιο.

Στα μέσα Ιανουαρίου, βουλευτές είχαν προτείνει τροποποιήσεις στο νόμο περί τυχερών παιγνίων, οι οποίες προέβλεπαν την απαγόρευση ιδιωτικών λαχειοφόρων αγορών, την αφαίρεση αδειών των ιδιωτών και την δημιουργία κρατικού φορέα που θα είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων. Οι τροποποιήσεις αυτές, σε πρώτη ανάγνωση, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, οι οποίοι κατηγόρησαν την βουλγαρική κυβέρνηση ότι επιτρέπει τη δημιουργία “κρατικού μονοπωλίου”. Τελικά, παρά τις αντιδράσεις, οι τροποποιήσεις εγκρίθηκαν και σε δεύτερη ανάγνωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την απαγόρευση των ιδιωτικών λαχειοφόρων αγορών.

“Λατρεία” τζόγου έχει καταλάβει τη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια και έχει λάβει επιδημικές αναλογίες ειδικά μεταξύ των εφήβων και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, επισημαίνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, 100 εκατομμύρια στιγμιαία λαχεία πωλήθηκαν, ενώ το 57% των Βούλγαρων είναι “εθισμένο” σε κάποια μορφή τζόγου. Οι ειδικοί κατατάσσουν τη βιομηχανία τυχερών παιγνίων της Βουλγαρίας (απασχολεί 177.000 άτομα) ως τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλγαρία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο δεν ισχύει ο νόμος να απαιτούν από τους φορείς εκμετάλλευσης λαχειοφόρων αγορών να διαθέτουν ένα μέρος των κερδών τους σε καλούς σκοπούς, τονίζεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΒΤΑ. Οι εταιρείες τυχερών παιγνίων ήταν οι μεγαλύτεροι διαφημιζόμενοι στη βουλγαρική τηλεόραση το 2017.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

SHARE