Βουλγαρία: Εστιάτορες και εργαζόμενοι στους δρόμους για το κλείσιμο των καταστημάτων τους

A man dressed in a Spiderman costume takes part in a protest of restaurant, bar and club owners and employees against the closures of their outlets, demanding that they be allowed to open in February, as the Balkan country is easing some of its coronavirus disease (COVID-19) related restrictions, Sofia, Bulgaria, January 27, 2021. REUTERS/Stoyan Nenov

Ιδιοκτήτες εστιατορίων και κλαμπ, σερβιτόροι και μπάρμαν κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Σόφιας στη Βουλγαρία για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστά τα μπιστρό, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, αν και χαλαρώνει άλλους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Περίπου 1.500 άνθρωποι, χτυπώντας άδειες κατσαρόλες και αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, διαδήλωσαν μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να επανεξετάσει το κλείσιμο των καταστημάτων τους, να τους επιτρέψει να εργαστούν και να καταβάλει αποζημιώσεις.

Η Βουλγαρία, όπου καταγράφεται πτώση στον αριθμό των μολύνσεων νέου κορωνοϊού, επέλεξε να ανοίξει τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια από τον Φεβρουάριο, ωστόσο αποφάσισε να κρατήσει τα εστιατόρια και τις καφετέριες κλειστά για έναν ακόμη μήνα.

Τα νυχτερινά κέντρα ενδέχεται να μπορέσουν να ανοίξουν από τα μέσα Μαρτίου, εφόσον τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λένε αξιωματούχοι.

Για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επέτρεψε στα εστιατόρια να προσφέρουν φαγητό σε πακέτο. Στα τέλη Δεκεμβρίου επέτρεψε στα εστιατόρια στα ξενοδοχεία να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Πολλοί από τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, που έχει πληγεί σφόδρα από τα κλεισίματα από τα τέλη Νοεμβρίου, διαμαρτύρονται για ασάφειες σχετικά με τα κριτήρια για το κλείσιμο και το άνοιγμα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει μήνες την καταβολή αποζημιώσεων.

«Έχουμε δύο επιλογές: η μία είναι να εργαστούμε και η άλλη είναι να πάρουμε επαρκή αποζημίωση για μια κλειστή επιχείρηση… Δεν υπάρχει επιλογή να μείνουμε χωρίς χρήματα. Είναι προσβλητικό», είπε ο Ντέγιαν Ιβάνοφ, ένας 33χρονος ιδιοκτήτης κλαμπ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε σήμερα πως οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν προς το παρόν για να αποτραπεί ένα τρίτο κύμα του ιού στη χώρα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σκληρότερο lockdown.

«Χαλαρώνουμε σταδιακά τους περιορισμούς, βάσει των δεδομένων. Το έχω εξηγήσει με σαφήνεια αυτό. Τους ακούμε (τους διαδηλωτές) επίσης, για αυτό ακριβώς εκπονούμε διαφορετικά σχέδια στήριξης», τόνισε ο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

SHARE