Βαρουφάκης: Συμφωνία – γέφυρα έξι εβδομάδων – Λύση μέχρι τον Ιούνιο – Θα δει Ντράγκι, Σόιμπλε

VAROUFAKIS

[UPD]Γεύμα εργασίας με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο πριν από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, Αλέξη Τσίπρα και Ματέο Ρέντσι.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους ώς τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια εξέφρασε αισιοδοξία πως αν κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν ξανά «γρήγορα».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο, αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Μετά το γεύμα εργασίας με τον κ. Παντοάν, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη. Είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο, Τετάρτη, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μεθαύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης: «Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος, για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες. Ο κ. Βαρουφάκης, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΤΡΑΓΚΙ – ΣΟΪΜΠΛΕ

Στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκ. Τσακαλώτο, καθώς «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, για αύριο το ραντεβού με το επιτελείο του Μάριο Ντράγκι.

Την Πέμπτη ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Η παρουσία του Έλληνα υπουργού στη Γερμανία συμπίπτει με την παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα παραστεί αύριο στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει μεταξύ άλλων την παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

Συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα ραντεβού αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ταξιδιών του, ο κος Βαρουφάκης συναντήθηκε ήδη με τον γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν και τον βρετανό Τζ. Οσπορν. Συνάντηση θα έχει σήμερα με τον Π. Κ. Παντοάν.

SHARE