Βγάζει γλώσσα η Τουρκία σε Ελλάδα-ΕΕ- Γεωτρήσεις και νέα NAVTEX στην ΑΟΖ Κύπρου

“Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να “βάλουν χέρι” στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς. Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις. Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει” δήλωσε προκλητικότατα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ.

Λίγο νωρίτερα, τις προειδοποιήσεις της Αθήνας και της Ευρώπης φαίνεται να αγνοεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύοντας με νέα NAVTEX περιοχές οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με πραγματικά πυρά.

H Άγκυρα εξέδωσε νέα, παράνομη “εξαγγελία προς ναυτιλλομένους” (NAVTEX) σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες από 2 έως 17 Ιουλίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα.

“Η Τουρκία να σταματήσει εδώ…  Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει συνέπειες. Θα υπάρξει τίμημα, και μάλιστα σοβαρό, τόσο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, όσο και στην ειρήνη και στη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή” διεμήνυσε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως τόνισε στο μήνυμά του στον Τούρκο πρόεδρο, “επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: Σταμάτα τις γεωτρήσεις, θα υπάρξει τίμημα για την ειρήνη – Δεν μιλάω μόνος, έχω στο πλευρό μου την Ε.Ε

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα για το Καστελόριζο ότι δεν θα επιτρέψει καμία γεώτρηση στην περιοχή.

“Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις”, είπε ο Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

SHARE