Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα διεκδικεί κονδύλια για να καλύψει το κενό αποεπένδυσης

Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερα κονδύλια από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, προκειμένου να καλύψει το κενό αποεπένδυσης μετά την πολυετή οικονομική κρίσης, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, λίγο πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Συζητάμε έναν κοινοτικό προϋπολογισμό που είναι σημαντικά περιορισμένος, ειδικά μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και δεν ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία των Ευρωπαίων πολιτών για περισσότερη Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Υπάρχουν οι χώρες που θεωρούνται καθαροί “συνεισφορείς”, που δεν θέλουν να ανεβεί η συνεισφορά τους πάνω από το 1% του ΑΕΕ», εξήγησε. «Εμείς πάμε με μία πολύ φιλόδοξη ατζέντα. Η χώρα μας, που έχει υποστεί αυτήν τη φοβερή μείωση κατά 25% του ΑΕΠ, διεκδικεί περισσότερα κονδύλια από ό,τι την προηγουμένη περίοδο, ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό της αποεπένδυσης. Οι πρώτες προτάσεις αναφορικά με τη συνοχή δείχνουν πως πάμε κάπως καλύτερα, αλλά διεκδικούμε κονδύλια και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, ότι η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων πραγματοποιείται ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγών-κρατών στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, 20 και 21 Φεβρουαρίου.

SHARE