Βαρουφάκης: Ευρωομόλογο για να αποφύγουμε μια μνημονιακή λιτότητα

«Σε μια περίοδο απειλής του ελληνισμού, πολύ σημαντική μια συζήτηση σαν τη σημερινή. Δυστυχώς ο κ. πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κάνατε μια ομιλία που αντιστοιχεί σε ομιλία προεκλογικής περιόδου», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Τόνισε ακόμα: «Απορρίψατε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας της Βουλής, αντί για αυτή τη διαδικασία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν είχατε κανένα λόγο να το κάνετε».

Αναφερόμενος στην έκδοση ευρωομολόγου ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως αυτό «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε μια μνημονιακή λιτότητα που θα μας επιβληθεί».

«Μετά λιτότητα στην οποία έχετε ήδη εκτεθεί, θα έρθει μια ανάπτυξη-rebound της τάξης του 1%. Για τα επόμενα 8-9 χρόνια η χώρα αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό κατ’ελάχιστο της τάξης των 60 δισ. Γι’αυτό χρειάζεται ευρωομόλογο», εξήγησε.

«Θεωρούμε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων το ΑΕΠ φέτος θα πέσει από τα 190 στα 162 δισ. ( = μείον 14-15%) και το χρέος στο 122% του ΑΕΠ», τόνισε διευκρινίζοντας πως ελπίζει οι προβλέψεις του να πέσουν έξω. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ηρακλής» ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε πως «θα προσθέσει ένα νέο χρέος στις πλάτες των φορολογούμενων. Δεν θα απαντήσετε, γιατί φαίνεται πως έχετε επιλέξει τον δρόμο των εκλογών, που θα σας επιτρέψει να περάσετε το 5ο μνημόνιο».

SHARE