Βαριές ήττες Τζόνσον – Αναβάλλεται το Brexit – Του έκλεισαν το δρόμο για εκλογές

upd: Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ 56 ψήφισαν ενάντια. Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία. Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν η διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων ο νόμος για την αναβολή του Brexit, με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

“Υπάρχει μόνος ένας τρόπος να προχωρήσουμε και η Βουλή έχει ψηφίσει επανειλημμένα να βγούμε από την Ε.Ε.” δήλωσε και πρόσθεσε: “Σήμερα η Βουλή ψήφισε να σταματήσει, να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις. Πλέον, η χώρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάω εγώ ή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.”

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

“Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει στρατηγική, αλλά δεν μπορεί να μας πει ποια είναι… και δεν μπορεί να την παρουσιάσει ούτε στην Ε.Ε… Δεν υπάρχει τίποτα εδώ”,  δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εντολή του λαού για Brexit χωρίς συμφωνία.

Πλέον το κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει αυτή την κυβέρνηση, ανέφερε ο Κόρμπιν. “Αν [ο πρωθυπουργός] έχει ένα σχέδιο για το Brexit, θα πρέπει να το παρουσιάσει στο λαό με δημοψήφισμα ή εκλογές”

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

“Άθλος” μια νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

“Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε” σημείωσε αυτή η ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, καθώς δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016, όταν το 52% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. Δηλώνει ταυτόχρονα ότι ελπίζει να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για να αποφύγει ένα άτακτο Brexit.

Σήμερα ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει “σημαντική πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν αναφέρει ότι υποβλήθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο θέμα του backstop για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Eλαβε το πρώτο «ναι» το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit

SHARE