Βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ – Απέραντο γαλάζιο σε Δήμους – Περιφέρειες – Ένας… Αλέξης δεν φέρνει την άνοιξη

Ένας Αλέξης Τσίπρας, δεν φέρνει την άνοιξη. Πέραν της κυβερνητικής πολιτικής που πληρώνει την φορολογική λαίλαπα επί της μεσαίας τάξης, πέραν της αλαζονείας κυβερνητικών στελεχών, στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι …πουκάμισο αδειανό από πλευράς στελεχών. Τα πάντα όλα οφείλονται στον ΑλέξηΤσίπρα..Ελάχιστη, έως καμία σχέση των στελεχών με τις τοπικές κοινωνίες, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους. Λόγια …λόγια …λόγια περί Δεξιάς, Ακροδεξιάς, Αριστεράς και προοδευτικών δυνάμεων και τίποτα παραπάνω, πλην εξαιρέσεων…

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

«Γαλάζιες» βάφονται και οι επτά Περιφέρειες της Ελλάδας, που είχαν οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν λάβουμε υπόψη και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η μόνη Περιφέρεια της χώρας που δεν πάει στη ΝΔ, είναι η Κρήτη, που εξέλεξε τον κ.Αρναουτάκη που υποστηρίχθηκε από ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει 5 περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, ενώ χθες κατάφερε να εκλέξει άλλους 7 Περιφερειάρχες:

Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%

Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στους Δήμους,  με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας,και τον Κώστα Μπακογιάννη να εκλέγεται Δήμαρχος με  ποσοστό άνω του 65 %,  εμμέσως τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ο νέος Δήμαρχος Κώστας Ζέρβας προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, (ήττα του επίσημου εκπροσώπου της ΝΔ Ν.Ταχιάου), εμμέσως πλην…σαφώς τον Δήμο Πειραιά με τον Γ.Μώραλη (δεύτερος ο επίσημος εκπρόσωπος της ΝΔ Βλαχάκος) και δεκάδες άλλους Δήμους  μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου και Ρόδου.

ΤΙ ΧΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

– Στους 6 δήμους που συγκροτούν τον Δυτικό Τομέα Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει κανέναν δήμαρχο, μετά την ήττα στο Αιγάλαιω.

-Απο τους 12 δήμους του Βορείου Τομέα κερδίζει  έναν με τον κ. Σίμο Ρούσο να ανανεώνει την θητεία του στο Χαλάνδρι. Χάνει την Αγία Παρασκευή καθώς ο Γιάννης Σταθόπουλος παραδίδει στον γαλάζιο υποψήφιο Βασίλη Ζορμπά, την Νέα Ιωνία με τον εκλεκτό της Κουμουνδούρου Ηλία Γκότση να μένει εκτός β γύρου.

– Στους 8 δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει κανέναν.

– Το ίδιο και στον Κεντρικό τομέα, μετά την απώλεια των δήμων Ζωγράφου και Ν. Φιλαδέλφειας.

-Επίσης, το κυβερνητικό κόμμα παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στους 5 δήμους της Δυτικής Αττικής.

-Από τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ο δήμος Σαρωνίδας με την εκλογή του κ. Πέτρου Φιλίππου αν και ο ίδιος είχε αποποιηθεί το χρίσμα κατά την προεκλογική περίοδο.

ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει τουλάχιστον 10 δημάρχους σε Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Θέρμη, Νεάπολη – Συκεών, Παλλήνη, Νέα Σμύρνη κ.α.

ΤΟ ΚΚΕ

 Ο Κώστας Πελετίδης επανεκλέγεται στην Πάτρα με ποσοστό άνω του 70%,  αλλά ο Περισσός χάνει την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, την Καισαριανή και την Ικαρία.

ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΧΗΣ

Σε επίπεδο περιφερειών, για να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α’ γύρο η αποχή ήταν 41,14%. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%. Η αποχή στον α’ γύρο ήταν 46,77%.

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στον α’ γύρο απείχε το 54,47%.

Στη Δυτική Ελλάδα ψήφισε το 45,81% των πολιτών και απείχε το 54,19%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 39,32%. Στα Ιόνια Νησιά συμμετείχε το 38,74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε στις κάλπες το 61,26%. Η αποχή στον α’ γύρο ήταν 48,63%.

Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%. Για περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προσήλθε το 44,28% των ψηφοφόρων και απείχε το 55,72%. Η αποχή στον α’ γύρο ήταν 36,33%.

Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές:

Ενδεικτικά, για την εκλογή του νέου δημάρχου Αθηναίων ψήφισε το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%. Η αποχή στον α’ γύρο έφτασε το 53,26%.

Για τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης προσήλθε στις κάλπες το 37,39% και απείχε το 62,61%. Στον α’ γύρο η αποχή ήταν 47,50%. Χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις ήταν η αποχή στον δήμο Πατρέων, όπου συμμετείχε το 49,68% και απείχε το 50,32%. Στον α’ γύρο δεν προσήλθε το 37,31% των ψηφοφόρων.

Για τον δήμαρχο Πειραιώς ψήφισε το 34,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ η αποχή φτάνει το 65,77%. Την περασμένη Κυριακή δεν προσήλθε στις κάλπες το 49,72% του εκλογικού σώματος.

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης για την εκλογή του νέου δημάρχου συμμετείχε στη διαδικασία το 47,91% και απείχε το 52,09%, ενώ το ποσοστό αποχής την περασμένη Κυριακή διαμορφώθηκε στο 34,84%.

Τσίπρας: Πρέπει να ξέρεις να χάνεις – Μητσοτάκης: Η μεγάλη μάχη είναι οι εθνικές εκλογές

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ-ΔΗΜΟΥΣ

SHARE