Βάιντμαν: Ανοχύρωτη στην κρίση η ευρωζώνη – Κίνδυνος για την ΕΚΤ

Ανοχύρωτη απέναντι στην κρίση παραμένει η ευρωζώνη με αποτέλεσμα να παραμένει και ο κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να λειτουργεί ως μονάδα αντιμετώπισης των κρίσεων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

«Ορισμένα ζητήματα όπως η απουσία αξιοπιστίας των δημοσιονομικών κανόνων ή η επιβλαβής σχέση ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις, δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς», σημείωσε ο Βάιντμαν σε ομιλία του στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην τρέχουσα νομισματική πολιτική.

Ισχυρίστηκε δε ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων αναγκάζει τους μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να ευθυγραμμιστούν με τις δημοκρατικές αρχές και ίσως ξεπερνούν τη στενά οριοθετημένη εντολή των τραπεζών.

«Οι ενέργειες πέρα από τα όρια της εντολής θα υπονόμευαν επίσης την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Βάιντμαν και πρόσθεσε ότι «στο τέλος της ημέρας, θα μπορούσε να γίνει όλο και δυσκολότερο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επικεντρωθεί στη δέσμευσή της για σταθερό νόμισμα».

SHARE