Β.Μακεδονία: Κρίσιμες εκλογές για Πρόεδρο την Κυριακή

Kρίσιμο τεστ για την επιβίωση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σε μια χώρα διχασμένη από την αλλαγή του ονόματός της χαρακτηρίζουν διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στη Βόρεια Μακεδονία.

Το ονοματολογικό, που διευθέτησε η Συμφωνία των Πρεσπών και άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις στη Βόρεια Μακεδονία και επισκιάζει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα αυτών των προεδρικών εκλογών.

Τρεις υποψήφιοι

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ, η δεύτερη πενταετής θητεία του οποίου λήγει στις 12 Μαϊου, είχε προσπαθήσει να εκτροχιάσει ή να καθυστερήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και τις απόψεις του απηχεί η υποψήφια του εθνικιστικού VMRO-DMPNE Γκορντάνα Σιλιανόφσκα Ντάφκοβα, η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η 63χρονη Ντάφκοβα -δεύτερη σε πρόσφατη δημοσκόπηση με ποσοστό 26,8%, χαρακτηρίζει «οδυνηρή και αντισυνταγματική» την αλλαγή του ονόματος, καθώς όπως λέει η Συμφωνία των Πρεσπών στερείται νομιμότητας λόγω της χαμηλής προσέλευσης στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Η νίκη μας θα σημάνει την ήττα των “αντιμακεδονικών” και αντεθνικών πολιτικών», λέει.

Ο αντίπαλός της, ο 56χρονος κεντροαριστερός Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο τους, το αλβανικό DUI, υπεραμύνεται της αλλαγής του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. «Η εκλογή αυτή θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το αν η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει προς ένα ασφαλές μέλλον στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή θα πισωγυρίσει», είπε σε πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση ο Πενταρόσφκι, που είχε ηττηθεί με αντίπαλο τον Ιβανόφ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια

Ο Μπλερίμ Ρέκα, ο υποψήφιος του Besa, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας της χώρας, αναμένεται να έρθει τρίτος με ποσοστό γύρω στο 7% αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στο β΄γύρο θα κριθεί η εκλογική μάχη

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τις έως τώρα σφυγμομετρήσεις η αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 Μαϊου.

«Ο Πενταρόφσκι θα επωφεληθεί απ’ αυτό καθώς πολλοί Αλβανοί θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο τον Ρέκα, αλλά θα στηρίξουν τον Πενταρόφσκι στον δεύτερο γύρο», λέει ο Φλόριαν Μπίμπερ, διευθυντής του Κέντρου Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών του αυστριακου Πανεπιστημίου του Γκρατς.
Ανησυχία για υψηλή αποχή

Η προσέλευση στις κάλπες μπορεί να είναι χαμηλή λόγω της κόπωσης του εκλογικού σώματος, τις διαφωνίες για τις λίστες των ψηφοφόρων και τη δυσαρέσκεια για την διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων και μείωση της υψηλής ανεργίας. «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τους πολιτικούς», λέει η Σουζάνα Ντόμπρεφσκα, κάτοικος Σκοπίων. «Δεν τους εμπιστεύονται και γι’ αυτό δεν θέλουν να πάνε να ψηφίσουν».

Η ανησυχία για το ποσοστό της αποχής είναι δικαιολογημένη αφού για να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία η συμμετοχή θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% κι αυτό είναι αμφίβολο καθώς πολλοί από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Μία ήττα ή προσέλευση σε ποσοστό κάτω του 40% θα ήταν χαστούκι για τον Ζόραν Ζάεφ, αφού θα άφηνε ανοικτό το παράθυρο για να ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, με σοβαρές συνέπειες για την σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

 

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

SHARE