Β. Κορέα: Ο Κιμ εκτέλεσε διπλωμάτες επειδή απέτυχε η Σύνοδος με τον Τραμπ

H Βόρεια Κορέα εκτέλεσε τον Κιμ Χιόκ Τσολ, ειδικό απεσταλμένο στις ΗΠΑ, καθώς και τέσσερις άλλους διαπραγματευτές που συμμετείχαν στην αποτυχημένη σύνοδο μεταξύ του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλν Τραμπ στο Ανόι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα δημοσίευμα σε εφημερίδα της Νότιας Κορέας, μεταδίδουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo, που κάνει λόγο για καταστολή των αντιφρονούντων, ένας έκτος αξιωματούχος, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, εταίρος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, υπέστη «αναγκαστική εργασία και ιδεολογική εκπαίδευση».

Η Chosun επικαλείται ανώνυμη πηγή της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία ο Κιμ Χιοκ Τσολ μαζί με τους τέσσερις άλλους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, εκτελέστηκαν τον Μάρτιο στο αεροδρόμιο Mirim.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Sejong Institute, Λι Σεόνγκ-χιόν, «ο Κιμ ντροπιάστηκε διεθνώς και επέστρεψε στη χώρα του χωρίς οικονομικά δώρα. Κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη. Αυτού του είδους η αιματοχυσία φαίνεται να είναι φυσιολογική υπό τη δικτατορία του Κιμ».

SHARE