Τζεντιλόνι: Χωρίς «δρακόντειους» όρους η χρήση του ESM

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσε την Ιταλία και άλλες χώρες να κάνουν χρήση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), διαβεβαιώνοντας ότι αυτή δεν θα συνοδεύεται από «δρακόντειους» όρους.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στην La Repubblica δήλωσε ότι η πιστωτική γραμμή που οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή, είναι «το σύμβολο του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κρίση: πριν από δέκα χρόνια μια χώρα που αντιμετώπιζε προβλήματα ζήτησε βοήθεια με αντάλλαγμα δρακόντειους όρους ενώ σήμερα, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει μια κοινή κρίση, έχουμε ένα μέσο προσβάσιμο σε όλους και χωρίς όρους».

Ο ESM θα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να δανείζονται έως και το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) τους, το οποίο, «για την Ιταλία είναι 36 έως 37 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

Όπως μεταδίδει το Politico ο ESM έχει γίνει πολιτικά τοξικός στην Ιταλία λόγω του στίγματος που συνόδεψε τους όρους μεταρρύθμισης της εργασίας και του προϋπολογισμού που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά την κρίση του ευρώ.

Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τον ESM θα έχουν 10 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί της Ευρωομάδας κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής. Οι ηγέτες των χωρών μελών του ευρώ έχουν ζητήσει να είναι έτοιμες οι πιστωτικές γραμμές μέχρι την 1η Ιουνίου.

SHARE