Γέλεν προς υπουργούς Οικονομικών και τραπεζίτες: Τώρα δώστε τα όλα!

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε τις χώρες μέλη των G7 να «τα δώσουν όλα» όσον αφορά τα δημοσιονομικά κίνητρα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προορίζονται για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην πρώτη της επίσημη επικοινωνία με τους ομολόγους της και τους κεντρικούς τραπεζίτες της ομάδας G7, η Γέλεν είπε ότι «ο καιρός να τα δώσουν όλα είναι τώρα» και ότι η ομάδα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει την οικονομία.

Το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη βοήθεια προκειμένου να στηρίξει με τη σειρά του τις αναπτυσσόμενες χώρες στη μάχη τους ενάντια στην κρίση που έχει προκαλέσει ο Covid-19 με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται ενδεχομένως και εντός του μήνα.

Η σημερινή τοποθέτηση της Γέλεν σηματοδοτεί την στροφή των ΗΠΑ, μετά τις πρόσφατες εκλογές, στα θέματα της παγκόσμιας συνεργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι οι ΗΠΑ «δίνουν υψηλή προτεραιότητα στην εμβάθυνση της διεθνούς μας δέσμευσης και στην ενίσχυση των συμμαχιών μας».

Παράλληλα η Αμερικανίδα υπουργός πραγματοποίησε ξεχωριστές κλήσεις με τους ομολόγους της από την Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία με τους οποίους συζήτησε για την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με τη φορολόγηση των γίγαντων του διαδικτύου όπως της Facebook.

www.newmoney.gr

SHARE