Τζανακόπουλος στο Kontra: Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που εμείς θέλουμε

Ανάπτυξη με αυξημένους μισθούς, νέες θέσεις εργασίας, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra.

«Είναι αναγκαίο να έχουμε ανάπτυξη αλλά με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, δηλαδή, τους εργαζόμενους. Όχι ανάπτυξη με συντριβή της εργασίας», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος .

«Εμείς λέμε ανάπτυξη με αυξημένους μισθούς και πολλές νέες θέσεις εργασίας-εδώ και 4 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας- χρειαζόμαστε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και επέμεινε: «Εμείς λέμε ότι οι φοροελαφρύνσεις και οι ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, πρέπει να αφορούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, η οποία έχει σηκώσει δυσανάλογα βάρη, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ΝΔ έχει την αντίθετη άποψη. Θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει φοροασυλία για την κορυφή της πυραμίδας και λιτότητα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό αντανακλάται και στην πρότασή της για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων».

«Εμείς μιλάμε για μείωση του φόρου εισοδήματος, μείωση βεβαίως του φόρου επιχειρήσεων αλλά μείωση λελογισμένη- ούτως ή άλλως έχουμε κινήσει αυτή τη διαδικασία μειώνοντας από το 29% στο 28%- και με προοπτική να φτάσει στο 25%. Μιλάμε για συγκεκριμένα μέτρα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία αφορά την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή κατάργηση για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Μιλάμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά 30%, που όμως δεν μπορεί να είναι οριζόντια. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι η ίδια μείωση για ένα διαμέρισμα στην Δραπετσώνα και σε μια βίλα στην Εκάλη.

Εμείς λέμε ότι στα διαμερίσματα των μικρών και μεσαίων περιουσιών πρέπει να υπάρξει μείωση η οποία θα μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 50%. Και όσο η περιουσία μεγαλώνει τόσο μικρότερη θα είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή, διότι ο καθένας θα πρέπει να συνεισφέρει με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες και όχι με βάση τις ιδεοληψίες ή εμμονές που μπορεί να έχει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης».

Ατζέντα Θάτσερ από Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει μια πάρα πολύ σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, εκφράζει μια ατζέντα οικονομικής και δημοσιονομικής λιτότητας, μια ατζέντα διάλυσης του κοινωνικού κράτους, η οποία πάρα πολλές φορές, στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία, έχει παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη θυμίζει πάρα πολύ τη Θάτσερ, η ατζέντα του θυμίζει τις πολιτικές Ρήγκαν, θυμίζει μια λογική η οποία θέτει εν αμφιβόλω και εν κινδύνω, μια σειρά κοινωνικές δομές, μια σειρά βασικούς πυλώνες που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

SHARE