Τζανακόπουλος: Προανακριτική Επιτροπή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να προτείνει κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα, τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τους δέκα πολιτικούς που αναφέρονται στην δικογραφία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου,

Σκοπός της διαδικασίας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Εξηγώντας τα περί σκοπιμότητας της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Τζανακόπουλος, είπε πως: “Δε μας ενδιαφέρει να σηκώσουμε κανέναν πήχη και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το να χυθεί άπλετο φως” και πως
σκοπός της διαδικασίες είναι αν μπορούν να βρεθούν επαρκείς ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων. “Δεν γίνεται για να καταδικάσει κανέναν. Δεν καταλαβαίνω αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά

Η υπόθεση Novartis αποτελεί αναμφισβήτητα διεθνές σκάνδαλο. Διεξάγονται έρευνες σε είκοσι χώρες. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά θα απασχολήσει για χρόνια, σημείωσε.

Η Προανακριτική Επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί θα αποφασίσει για όλα τα ζητήματα. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε είναι ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωσή μας να πράξουμε τα δέοντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

Οπως είπε την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει «να σηκώσει κανένα πήχη». Πρέπει να φανεί αν υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων. Στο στάδιο που βρισκόμαστε η Προανακριτική Επιτροπή δεν γίνεται για να καταδικαστεί κάποιος αλλά να ερευνηθεί το θέμα και να φανεί αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη δίωξη όσων εμπλέκονται. Αν υπήρχαν σήμερα επαρκείς ενδείξεις θα υπήρχε άλλη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιώσει αποζημίωση από την Novartis για όσα έγιναν.

Τι απαντά στις κατηγορίες του Αδωνι Γεωργιάδη

Ο πρωθυπουργός είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πλανητάρχης. Είναι περίεργο ότι ο κος Γεωργιάδης θεωρεί ότι έχει δυνατότητα να στήσει μια σκευωρία που περιλαμβάνει το FBI, την αμερικανική πρεσβεία και προστατευόμενους μάρτυρες, σχολίασε με αφορμή τις κατηγορίες του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό που πρέπει να απαντήσει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης είναι αν ευθέως κατηγορεί εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ενεργούν με βάση εντολές της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί ευθεία προσβολή της ανεξαρτησίας και την ακεραιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Να ονοματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους δικαστικούς λειτουργούς που υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση έστησαν σκευωρία. Εδώ δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο. Σαφείς απαντήσεις περιμένουμε».

Κάλεσε δε τους δικαστικούς λειτουργούς να τοποθετηθούν σε σχέση με όσα ισχυρίζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς ήξερε ο Αλ. Τσίπρας

Η υπόθεση Novartis έχει έρθει στην επικαιρότητα και τον διεθνή τύπο πολύ νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017 οπότε ο πρωθυπουργός μίλησε για «σκάνδαλο», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για τις τότε δηλώσεις του. Υπενθύμισε ότι ένα χρόνο πριν ο φάκελος και η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του Στ. Κοντονή που έστειλε στη Δικαιοσύνη πληροφορίες από διεθνείς έρευνες. «Ολος ο κόσμος το ήξερε, κυβερνήσεις, δημοσιογράφοι, το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας στην οποία η Novartis φέρεται να είχε αναπτύξει διαδικασίες διαφθοράς»

SHARE