Τσίπρας -Ζάεφ με εγγυήσεις αλλά και πιέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ προχωρούν σε “πρώτη” συμφωνία

 

Προσδοκίες να δοθεί μια “πρώτη” λύση στο Σκοπιανό, που με εγγυήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει αργότερα σε οριστική λύση, καλλιεργούνται για τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. – Δ. Βαλκανίων που συνέρχεται στην Σόφια.

Οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ αναμένεται να συζητήσουν για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

Κατά τη χθεσινή παρέμβασή του κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό», επισημαίνοντας πως «μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».

«Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Από την πλευρά του, προσερχόμενος χθες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη πάγια θέση της Ν.Δ. για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ως απαράβατης προϋπόθεσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes).

Τσίπρας: Έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ζάεφ

 

 

Μητσοτάκης: Συνολική και ενιαία λύση στο Σκοπιανό – Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση

SHARE