Τσίπρας στους FT: «Ψαλίδι» σε φόρους, νέα συμφωνία με δανειστές – Εκλογές τον Οκτώβριο

H μείωση των φόρων είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και υπάρχουν τα περιθώρια για μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές για την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους “Financial Times”.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τους συμφωνημένους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, σε μια προσπάθεια, όπως σχολιάζουν οι συντάκτες των “FT”, να τονίσει το μήνυμά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε γενναιόδωρες προεκλογικές παροχές, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και έναντι των πιστωτών μας, γι’ αυτό δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να παραβιάσουμε αυτή τη συμφωνία (σ.σ.: για το πλεόνασμα)», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Έχουμε επιτύχει αυτούς τους στόχους και με το παραπάνω για τέσσερα συνεχή χρόνια. Πρέπει να υπάρχει ασφάλεια γι’ αυτό το θέμα», προσθέτει.

Όμως, όπως σημειώνει, ελπίζει ότι σύντομα η Ελλάδα θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους πιστωτές «ένα νέο μείγμα πολιτικής, με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, αλλά με ένα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».

Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι στόχος του είναι να μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Βρισκόμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας αν έχουμε λιγότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα», συμπληρώνει.

Την πρόθεσή του να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας .

Οπως τονίζει: «είναι κρίσιμο η κάλπη να στηθεί σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια. Υπήρχαν μέρες που αγχωνόμαστε αν πόλη επειδή δεν υπήρχε τρόπος να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Στη συνέχεια τονίζει δε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει ότι θα αποφευχθούν οι προεκλογικές παροχές: «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας, επομένως δε θα θέλαμε ποτέ να παραβιάσουμε αυτή τη συμφωνία (επί του πλεονάσματος)».

Μιλώντας για Brexit, είπε ότι η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον η παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, καλώντας τους Βρετανούς να φανταστούν τι δυσκολίες θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα σε διαφορετική περίπτωση όταν η μεγάλη δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες με το Brexit.

Brexit και Ευρώπη

Για το Brexit, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι το αδιέξοδο καταδεικνύει τα ελαττώματα της «εθνικιστικής προσέγγισης και της σωβινιστικής ρητορικής» στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας. «Το Brexit ήταν πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και πολύ κακή για την Βρετανία, επίσης», προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα έμαθε μέσα από δύσκολες εμπειρίες ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να μείνει στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, έχει τόσες πολλές δυσκολίες να βρει ένα δρόμο για το Brexit, τότε φαντασθείτε τι θα συνέβαινε με την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει τον κίνδυνο από τις αντιευρωπαϊκές, ακροδεξιές και λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις που έχουν εμφανισθεί σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ε.Ε. δυσκολεύεται να διατυπώσει μια πειστική πρόταση στους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών.

Η επιρροή που έχουν αυτές οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις έχει σχέση με τις πολιτικές λιτότητας και με το πρόσωπο της Ευρώπης, που δεν είναι πλέον αρκετά ελκυστικό στους Ευρωπαίους πολίτες. «Η Ευρώπη μοιάζει να μην είναι αρκετά δημοκρατική, αρκετά φιλική για τις ανάγκες των λαών», τονίζει ο πρωθυπουργός.

SHARE