Τσίπρας στην ΕΡΤ: Κρίνεται το πολιτικό σχέδιο των επόμενων ετών – Μπαίνουμε σε περιπέτεια αν κερδίσει η ΝΔ – Παράθυρο εκλογών τον Ιούνιο

Ανοιχτό παράθυρο και για εθνικές εκλογές άμεσα, άφησε με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός. 

Λέγοντας ότ ι«αν χάσουμε δεν μπορώ να πω ότι δεν θα τρέχει και τίποτα και συμπληρώνοντας “με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουμε σε μία συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει, αλλά τελικά όλα θα κριθούν στις εθνικές κάλπες”, ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώριο για παρερμηνείες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι μπορεί την Κυριακή οι πολίτες να μην ψηφίζουν κυβέρνηση, αλλά είναι φανερό ότι δεν θα είναι μία χαλαρή ψήφος. «Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με την αντιπολίτευση να ζητά διαρκώς την καταδίκη της κυβέρνησης, την Κυριακή ο λαός ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο και για τις πολιτικές που θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη. Αν έχει έγκριση του ελληνικού λαού σημαίνει δύναμη την επόμενη μέρα αλλά και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η νομιμοποιήση της λαϊκής ετυμηγορίας θα δώσει τη δύναμη για να μονιμοποιήσουμε και εμβαθύνουμε τα μέτρα και θα μου δώσει τη δύναμη να αποτρέψω την εκλογή Βέμπερ στην Κομισιόν. Αν αποδοκιμαστούν είναι όλα ανοιχτά, μπαίνουμε σε μία περιπέτεια».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Μ. Βέμπερ πολιτικό τέκνο του Σόιμπλε που συνιστά μία απειλητική επιλογή. «Θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, να επιβάλει ξανά πολιτικές σιδηράς οικονομικής πειθαρχίας. Θα είναι μία πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη αν ο Βέμπερ γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Η ψήφος στη ΝΔ είναι ταυτόχρονα ψήφος εμπιστοσύνης στον Βέμπερ και εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, θα έχω την πολιτική επιλογή να πω: ως εδώ, δεν μπορούμε να έχουμε ως επικεφαλής έναν πολιτικό που κοιτάει μόνο τις χώρες του βορρά».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. «Όταν έχουμε διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και οι αντίπαλοί μας κλείνονται σε στάδια και βγάζουν την μπέμπελη καλοκαιριάτικα, κάτι δείχνει» ανέφερε και επισήμανε ότι σήμερα το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μία καλή δημοσκόπηση.

Στόχος είναι την ευημερία των αριθμών επιτέλους να τη νιώσουν και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στη ζωή τους δήλωσε ο πρωθυπουργός  και τόνισε ότι ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος θα πάει για τους πολλούς και όχι για την ελίτ.

«Δε λειτουργούμε και δεν πορευόμαστε στη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας. Τα δουλεύαμε καιρό τα μέτρα τα οποία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επανέλαβε ότι τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι εφάπαξ ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποπληρώνει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ «ώστε να φύγει από το κεφάλι μας το Ταμείο που έκανε διαρκώς λάθη».

«Η επιμονή των εταίρων μας ήταν ότι διαρθρωτικά δεν μπορείς να έχει ένα επιπλέον επίδομα, πρέπει να βρεις ένα μόνιμο μηχανισμό. Έτσι ο κ. Τσακαλώτος δημιούργησε την εθνική σύνταξη. Δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακό επίδομα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τις απώλειες του ΕΚΑΣ μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης.

Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% για τις χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ1. Θα καλύψουμε τις απώλειες του ΕΚΑΣ μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, παρατηρώντας επίσης ότι ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθημε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα. Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας, τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό, σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης. Επίσης θύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Την ανάγκη την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ απαντώντας και στη μομφή, «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας εισαγωγικά, κάνοντας λόγο για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε.

Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα -τόνισε- επίσης να χτίζουμε συμμαχίες, μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.

Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει «δεν συζητώ» και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Πάντως την ίδια στιγμή το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα ΜΟΕ, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, συμπλήρωσε.

O πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφή στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησής του: με σταθερή σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στο υψηλότερο σημείο, θυμίζοντας ότι κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Όμως -επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας- όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Ανοιχτό ενδεχόμενο για εθνικές εκλογές ακόμα και τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων, ITV.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περίπτωση, ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και να υπάρξουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο, ο κ. Βερναρδάκης απάντησε:

«Όλα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική. Αυτό είναι προφανές»…

SHARE