Τσίπρας σε Τουσκ: Να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg, οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, σαφές «μήνυμα» προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας,  ο κ. Πάιατ ανέφερε :«να σταματήσει η Τουρκία αμέσως τις προβοκατόρικες ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο».

 

Τούρκος Yπ. Ενέργειας: Ο Πορθητής ξεκίνησε γεώτρηση – Στην περιοχή το Γιαβούζ

SHARE