Τσίπρας κατά ΣΕΒ: Να μην εκτίθεται η ηγεσία του – Εύσημα στον ΣΒΒΕ

Εύσημα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και πυρά κατά ΣΕΒ από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. «Θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται», το μήνυμα ενώπιον κοινού επιχειρηματιών.

Σε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΕΒ για τις τοποθετήσεις του αναφορικά με τα εργασιακά αλλά και τα ψηφισμένα μέτρα περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο προχώρησε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) τη συμμετοχή του οποίου καλωσόρισε στις τάξεις των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρωθυπουργός επ’ αφορμή της συμφωνίας του Eurogroup κάλεσε «το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, να συστρατευτούν στο σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση».

«Τώρα που το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς, Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους τα οποία όπως είπε «δημιουργούν ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 έτη, όπου το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους γίνεται πολύ χαμηλό, και δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης».

Στοχευμένες οι φοροελαφρύνσεις

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πλέον μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς.

Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε ότι αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, το νέο αδιάβλητο σύστημα προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων καθώς και στο κτηματολόγιο και τις χρήσης γης, ενώ τόνισε ότι μπήκαν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας «με τρόπο συστηματικό και αξιόπιστο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο, όχι αποσπασματικά».

«Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν θετικό momentum», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τώρα «μπορούμε πλέον και προχωρούμε με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Υπό εξέταση η ίδρυση υπουργείου Βιομηχανίας

«Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο 12%», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι εξετάζεται με προσοχή η πρόταση για τη δημιουργία διακριτού Υπουργείου για τη βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες να στηριχθεί η βιομηχανία μέσω των πακέτων χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια στην σημασία ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, αλλά και σε μέτρα όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Υπάρχει είπε οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από τον προϋπολογισμό του 2019 αρνούμενος να πει περισσότερα «ώστε να έχει να πει κάτι στη ΔΕΘ», καθώς αρχικά προβλέπονται 700 εκατ. ευρώ για το 2019, αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εξυπηρετούν συμφέροντα

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΕΒ. «Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινές αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως υποστήριξε «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμα περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση. Το λέω γιατί χρειάζεται να κρατάμε στάση ευθύνης που συνοδεύεται από διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας».

Προτεραιότητα οι επενδύσεις

Δίνουμε τη μάχη και αίρουμε διαρκώς εμπόδια ώστε να δημιουργούμε το κατάλληλο φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «επενδύσεις, πάνω απ’ όλα, σημαίνει θετική προσδοκία για το μέλλον».

«Χρειαζόμαστε μια επενδυτική έκρηξη οριζόντια, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, για να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος της πρωτοφανούς αποεπένδυσης που ζήσαμε στα χρόνια της ύφεσης», σημείωσε.

Αθλια πολιτική προπαγάνδα για τη συμφωνία με τα πΓΔΜ

Ειδικά σε ότι αφορά την Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, από την προώθηση της κοινά αποδεκτής λύσης με τους γείτονες μας στην ΠΓΔΜ, δηλώνοντας ότι «θέλω να σας συγχαρώ για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε ο Σύνδεσμος σας και ο Πρόεδρος κ. Σαββάκης, αναφορικά με Συμφωνία και των προοπτικών που αυτή ανοίγει».

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι και «χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, αδράξαμε μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα».

«Η εναλλακτική, αν επιλέγαμε να αφήσουμε να πάει χαμένη η ιστορική ευκαιρία για επίλυση τώρα, ήταν εμείς να συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε «Πρώην Γιουγκοσλαβική» δε, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όμως μεν κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος να τους αναγνωρίζει ως «Μακεδονία» σκέτο, χωρίς το πολιτικά ορθό και μακρόσυρτο ‘πρώην Γιουγκοσλαβική’».

Εδωσε έμφαση στα εμπορικά σήματα και δήλωσε ότι ο κίνδυνος να τα χρησιμοποιεί η πΓΔΜ απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά «προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Ποντάρουν στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality, που σημαίνει ιθαγένεια ενώ ethnicity, σημαίνει εθνικότητα και αυτό δεν υπάρχει πουθενά.

«Ομοίως και στο ζήτημα της γλώσσας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για σλαβική γλώσσα κυριλλικής καταγωγής και έτσι περιγράφεται στη διάσκεψη του ΟΗΕ ήδη από το 1977».

Η Τουρκία

Η πατριδοκαπηλία δεν τρέφει μόνο το διχασμό. Αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων στην περιοχή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα με την Τουρκία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ξεκαθάρισε και μιλώντας για τους δυο στρατιωτικούς χαρακτήρισε απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη) «να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί».

SHARE