Τσίπρας – Ερντογάν: Συμφώνησαν για δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης – Διαφώνησαν για τους “8” – Τι είπαν για Μετανάστες, Κυπριακό, Μουφτήδες, Χάλκη

Ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα αλλά και η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Μιλώντας πρώτος στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερα από τους στόχους. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε πεδίο, τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη και για δεύτερη γέφυρα στα Ύψαλα – Κήπους Έβρου. «Μοιραστήκαμε την επιθυμία μας για πραγματοποίηση του 5ου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Θα πρέπει να μείνουν αοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» υπογράμμισε.

«Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση» υπογράμμισε.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ “8”

«Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία, από κοινού θα πρέπει να οικοδομήσουμε έναν οδικό χάρτη για επίλυση των προβλημάτων. Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες, να βρουν θέση στην Ελλάδα. Θέλω να εφιστήσω την προσοχή της Ελλάδας, περιμένω να σεβαστεί η Ελλάδα τους νεκρούς της απόπειρας πραξικοπήματος και να στείλει τους φυγάδες πίσω στην Τουρκία».

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου τουρκικού μέσου για το θέμα των «οκτώ», ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για το ζήτημα: «Το θέμα των οκτώ έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μου με τον κ. Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν θέλει να στηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά νομίζω ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του συντάγματος. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Και αυτό που έχει σημασία είναι η συζήτησή μας με τον κ. Ερντογάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των διακινητών στα σύνορά μας. Και σε αυτό το πλαίσιο πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες που μπορεί να αποδώσουν καρπούς».

ΧΑΛΚΗ

Αναφορές έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης: «Αύριο ο κ.Τσίπρας θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία είναι κλειστή, δυστυχώς, από το 1971. Κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής λέω ελάτε κι εσείς να λύσουμε το θέμα της δυτικής Θράκης, να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων», είπε.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή 4.000.000 πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. ευρώ. «Έχουμε πάρα πολλούς θανάτους στο Αιγαίο. Η ακτοφυλακή μας προσπαθεί πάρα πολύ να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο» είπε, ενώ μίλησε για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. «Όπως τηρούμε όλες τις υποσχέσεις μας, να τηρήσει και η ΕΕ τις δικές της» τόνισε ο Ερντογάν.

«Θα έχουμε διάλογο και για τα θρησκευτικά θέματα και μαζί θα βρούμε λύσεις» υπογράμμισε.

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

«Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας διάλογος ειλικρινής, σημαντικός, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για όλη την περιοχή» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Το 2016-2017 ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά και γι’ αυτό το μείζονος σημασίας θέμα της μετανάστευσης Μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε το διάλογο μεταξύ στρατιωτικών μας» σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στον διάλογο για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι «ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή την πορεία. Θα θυμάστε ότι ήμουν απ’ τους πρώτους που σας τηλεφώνησα. Είμαι απέναντι στην κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη για μια συμφωνία, που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια χώρα της ΕΕ. Οφείλουμε σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να κάνουμε προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας, στο οποίο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, τόνισε.

«Υπήρξε ρητορική αντιπαράθεση, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων, επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα. Ήταν ένα αγκάθι η απόδραση των οκτώ και αργότερα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία» είπε ο κ. Τσίπρας. «Θα μπορούσα να αποδεχθώ ότι αυτό είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας. Ούτε εσείς ούτε εγώ δεχόμαστε την αδράνεια, συμφωνούμε ότι δεν δεχόμαστε να είμαστε εγκλωβισμένοι στις διαφωνίες μας. Συμφωνούμε στον διάλογο για την επίλυση των όποιων διαφωνιών μας. Οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά και τους λαούς μας είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθούμε» τόνισε.

Παράλληλα, ζήτησε την κατάργηση των απειλών πολέμου και εστίασε στην αλληλοκατανόηση. «Τον Δεκέμβριο του 2017 επισκεφθήκατε την Ελλάδα και ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου έπειτα από 65 χρόνια. Πολλοι είπαν ότι η επίσκεψη δεν ήταν πετυχημένη. Εγώ είπα ότι ακριβώς επειδή μιλήσαμε ειλικρινά, η επίσκεψή σας ήταν επιτυχημένη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, με βασικό στόχο τη μείωση της έντασης και την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης. Αυτό θα γίνει μέσω των υπουργών Άμυνας και των υπουργών Εξωτερικών. Με την επιτυχία αυτής της διαδικασίας μπορούμε να επαναλάβουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» σημείωσε.

Όταν υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να συζητάμε, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, τονίζοντας ότι μπορεί να αρχίσει και πάλι ο διάλογος για την υφαλοκρηπίδα. «Ως κράτος Δικαίου, αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Συζητήσαμε και για το προσφυγικό, για την ανάγκη μείωσης των ροών και αύξησης των επιστροφών. Συμφωνήσαμε για την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία».

«Η Ελλάδα βγαίνει στο ξέφωτο το οικονομικό, βγαίνει από τα μνημόνια, λύνει προβλήματα δεκαετιών. Πρέπει να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις, ώστε να διαμορφώσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών. Τώρα πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε, χωρίς να έχουμε βάλει τα θεμέλια. Η συνάντησή μας έχει την έννοια να κάνουμε την αρχή, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε ιστορικά βήματα στο μέλλον”. .

Άγκυρα: Εικόνες από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

SHARE