Τσεχία: Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός απέναντι σε λαό, Κομισιόν

Protesters gather downtown Prague, Czech Republic, Tuesday, June 4, 2019. Thousands Czechs are rallying in Prague again to demand the resignation of justice minister, Marie Benesova, saying the new minister might compromise the legal system at a time when prosecutors have to decide whether to indict Prime Minister Andrej Babis over alleged fraud involving European Union funds. (AP Photo/Petr David Josek)

Στους δρόμους βγήκαν 120.000 πολίτες στην Τσεχία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση στην Πράγα μετά την πτώση του κομμουνισμού, σύμφωνα με το BBC.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις θεωρείται ύποπτος για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η αντιπολίτευση ζητούσε τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα. Από τα τέλη Απριλίου είναι διαρκείς οι διαδηλώσεις κατά του Μπάμπις και της υπουργού Δικαιοσύνης, Μαρί Μπενεσόβα, η οποία κατηγορείται ότι θέλει να εμποδίσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρωθυπουργού. Την Τρίτη, οι διαδηλωτές γέμισαν για μία ακόμη φορά την Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα.

Η Κομισιόν θεωρεί τον Μπάμπις ύποπτο για οικονομική απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τσεχικά ΜΜΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός- που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία συνεχίζει να αντλεί κέρδη από την εταιρεία Agrofelt, από την οποία αποχώρησε επίσημα το 2017, μέσω καταπιστευματικών ταμείων, την εποπτεία των οποίων έχει μεταξύ άλλων και η σύζυγός του. Επίσης η Κομισιόν, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσαν τα τσεχικά ΜΜΕ, απαιτεί από την Πράγα την επιστροφή 17,4 εκατ. ευρώ.

 

SHARE