Τσαβούσογλου: Έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα, αρκεί να είναι δίκαιη η μοιρασιά

«Στην ανατ. Μεσόγειο, είμαστε έτοιμοι με όλους, αλλά κυρίως με την Ελλάδα, εκτός της ελληνοκυπριακής Διοίκησης, να υπογράψουμε παρόμοιες συμφωνίες (σαν αυτή της Λιβύης), ειδικά για τον καθορισμό ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Επομένως, θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μία δίκαιη μοιρασιά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Αρκεί να μη γίνονται προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Sigmalive, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Άγκυρα έστειλε τα γεωτρύπανά της για έρευνες τόσο εντός της υφαλοκρηπίδας της όσο και σε περιοχές που την έχει εξουσιοδοτήσει το ψευδοκράτος, γιατί θέλει να δείξει ότι είναι ισχυρή και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να επιζητεί τη δίκαιη κατανομή της ενέργειας της ανατ. Μεσογείου, «ώστε να κερδίσουν όλοι και να αποφευχθούν εντάσεις», όπως είπε.

«Το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη Λιβύη δείχνει την ισχύ της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε, κάνοντας λόγο για αλλαγή ισορροπίας στην ανατ. Μεσόγειο.

«Τώρα η ισορροπία άλλαξε, αλλά εμείς δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισορροπία εναντίον άλλων», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε τις χώρες της περιοχής ότι εκείνες προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατ. Μεσόγειο.

«Μέχρι να υπογράψουμε αυτά τα μνημόνια με τη Λιβύη έγιναν τριμερείς ή τετραμερείς προσπάθειες να αποκλειστεί η Τουρκία. Και παρά τις υπενθυμίσεις μας ότι αυτές οι συμφωνίες δεν είναι έγκυρες για εμάς, καθώς η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, με 1792 χιλιόμετρα συνόρων, οι προσπάθειες αυτές συνεχίστηκαν», είπε.

«Ο EastMed περνάει από την τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Στα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τάχθηκε εκ νέου εναντίον κάθε σχεδίου που «αποκλείει την Άγκυρα».

«Υπάρχει το σχέδιο για τον “EastMed”, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού πλούτου στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Αυτός ο αγωγός, όμως, θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια «ανοιχτής» συζήτησης στην τουρκική κυβέρνηση.

Επεσήμανε – ως εκ τούτου – ότι «το Ισραήλ και οι άλλες χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Κύπρος) θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία, καθώς χωρίς την έγκριση μας αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει».
«Η Τουρκία δεν πρέπει να εξαιρεθεί» έσπευσε να επαναλάβει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την πρόθεση κατασκευής του φυσικού αερίου «EastMed».