Τσακαλώτος – Στουρνάρας σε debate στο ΙΟΒΕ (video) – Υπέρ των μη συστημικών τραπεζών ο υπουργός, κατά ο Διοικητής της ΤτΕ

 

Διαφωνίες με χιούμορ μεταξύ οικονομολόγων, στο άτυπο debate Ευκλείδη Τσακαλώτοy και Γιάννη Στουρνάρα στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μη συστημικές τράπεζες στην ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,   επισημαίνοντας ότι δεν δόθηκε στο παρελθόν η προσοχή που θα έπρεπε.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο έχει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι η οριστική λύση θα απαιτήσει χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις αποταμιεύσεις επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και των επενδύσεων και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χώρα που είναι χρόνια σε ύφεση όπως η Ελλάδα. Αντίθετα, ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης αύξησης των αποταμιεύσεων, προκειμένου να επιστρέψουν τα ξένα κεφάλαια, για να πάρει την απάντηση από τον υπουργό, που είπε γελώντας στον πρώην συμφοιτητή του,  «Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε επίσης πως στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οι μεγάλες επενδύσεις, σε επιμέρους τομείς της χώρας, θα συνδέονται και με τις μικρότερες επιχειρήσεις σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, τόνισε ότι στο καλύτερο σενάριο, τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα μας μετατρέψουν από μια χώρα με υπερβολικό χρέος, σε μια κανονικά υπερχρεωμένη χώρα». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τέτοια χρέη».

Οι δύο διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στο πεδίο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
«Αν δεν κάνουμε κτηματολόγιο και χρήσεις γης, δεν κάνουμε τίποτα» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ για να τον διακόψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας: «Μα τα κάνουμε! Έχεις μείνει πίσω».

 

Γ.Στουρνάρας για την Ανάπτυξη: Άμεσες ξένες επενδύσεις, άρση αντικινήτρων, εμπιστοσύνη, μεταρρυθμίσεις, υγιείς τράπεζες, εξωστρέφεια