Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε δική μας επενδυτική τράπεζα – Οι πλούσιοι δεν πλήρωναν φόρους για 40 χρόνια

 

Μιλώντας στην Πάτρα, στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε το στίγμα της επόμενης των μνημονίων ημέρας για την οικονομία.

«Τώρα ξέρουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη και το 2018 και το 2019», είπε, προσθέτοντας ότι «οι βασικοί τομείς της οικονομίας μας είναι τα δίκτυα της ενέργειας, των μεταφορών, τα λιμάνια, τα τρένα οι επικοινωνίες και φυσικά ο αγροτικός τομέας».

Επισήμανε  ότι «χρειαζόμαστε μία δική μας επενδυτική τράπεζα και να έχουμε επιλέξει τα δικά μας σχέδια για επενδύσεις».

Αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας, είπε ότι έχουν αλλάξει οι οικονομικοί δείκτες και εξήγησε: «Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%, όχι μόνο στις υπηρεσίες, στα προϊόντα και στα αγαθά, αλλά και σε πολλούς τομείς», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη, πρέπει να έχει και βάθος και πλάτος».

Όσον αφορά στην φορολογία, στάθηκε ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα, λέγοντας ότι «δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα για αυτό και μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει πρόβλεψη ύψους 3,5 δισ. ευρώ για μείωση των φόρων», προσθέτοντας όμως ότι «τα μεσαία στρώματα και πριν από την κρίση δεν πλήρωναν πολλούς φόρους».

Απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για τα αίτια της κρίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Για τα 40 χρόνια πριν από την κρίση, οι πλούσιοι πλήρωναν τους φόρους τους σε εθελοντική βάση.»

.Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι «η στιγμή καμπής στην έξοδο από την κρίση ήταν το Eurogroup του Ιουνίου, όπου περιγράφηκε με αρκετή σαφήνεια, το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και το πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος».

«Από εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «άλλαξε εντελώς το κλίμα στο εξωτερικό και τις προσδοκίες που είχαν για το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε πριν από τα Χριστούγεννα για μία αλλαγή ομολόγων και ως εκ τούτου όλα αυτά βοηθούν σε όλες τις μελλοντικές εξόδους».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, «το δεύτερο που έγινε μετά από το Eurogroup του Ιουνίου, ήταν ότι φτάσαμε στο στόχο που είχαμε για το πρωτογενές πλεόνασμα» και συνέχισε: «Μας κατηγορούν ότι επίτηδες πάμε παραπάνω το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λόγος που πάντα πηγαίνουμε καλύτερα, είναι ότι οι θεσμοί υποεκτιμούν πάντα τι ποσό θα φέρει το κάθε μέτρο και από την άλλη μεριά δεν πιάνουν τα μη παραμετρικά μέτρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «ένα γεγονός που μας κάνει υπερήφανους, είναι πως κάναμε πράγματα που δεν ήταν καν στο μνημόνιο, ούτε συμφωνημένα, ούτε στην γκρίζα ζώνη, όπως τα μέτρα για την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία, οι ενεργειακές κοινότητες που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τώρα που είναι αναπτυξιακό και τα δικαιώματα για τους ανασφάλιστους.»

 

 

 

SHARE