Τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και τις επιδοτήσεις δανείων

Τρίμηνη παράταση δίνεται στους δανειολήπτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και την κατάθεση εγγράφων προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του προγράμματος Γέφυρα, αλλά και σε αυτούς των οποίων οι δόσεις βρίσκονται σε αναστολή.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, οι διαδικασίες για την κατάθεση εγγράφων στο πρόγραμμα Γέφυρα παρατείνονται μέχρι 31 Μαρτίου 2021, έναντι 31 Δεκεμβρίου 2020 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα πλην των εμπόρων, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού νόμου για το σύνολο του χρέους (τράπεζες, ταμεία, εφορία) θα έχουν ισχύ από την 1η Ιουνίου 2021.

Ταυτόχρονα, παρατείνονται μέχρι 1η Ιουνίου 2021, οι αναστολές δόσεων και τα προγράμματα επιδότησης για εννέα μήνες. Οι παρατάσεις αυτές δίνονται μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου, ενώ στην περίπτωση της εννεάμηνης επιδότησης δόσεων δεν μπορεί να ξεπερνά το τέλος του 2021.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιδότηση δόσεων για εννέα μήνες θα έχουν όσοι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, οι επιδοτήσεις θα διαρκούν το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι παρατάσεις στο πρόγραμμα “Γέφυρα” αφορούν μόνο στους δανειολήπτες που είχαν κάνει αίτηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020. Δεν πρόκειται δηλαδή για “νέα” γέφυρα ή για παράταση της υφιστάμενης.

Αφορά σε παράταση των διαδικασιών για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την κατάθεση εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 160.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν αξιολογηθεί περίπου 100.000 και έχουν επιλεγεί σχεδόν 95.000 περιπτώσεις που δικαιούνται εννεάμηνη επιδότηση των δόσεων κατά 90%.

SHARE