Τράπεζες – Οικονομία στο μικροσκόπιο των δανειστών – Κρίνεται η “δειλή” έξοδος στις αγορές

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα για την μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι την Παρασκευή.Το αποτέλεσμα, πάντα σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, θα δείξει αν το παράθυρο ευκαιρίας που αναζητά ο ΟΔΔΗΧ για την έξοδο στις αγορές, έστω με ένα πενταετές ομόλογο των 2,5 δισ στις επόμενες εβδομάδες, θα γίνει πραγματικότητα. Με τα σημερινά δεδομένα και με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε φθίνουσα τροχιά, εκτιμάται πως η έκδοση θα έβγαινε με απόδοση 3,55%-3,65%. 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα, αφορά στην αντιμετώπιση των κόκκινων τραπεζικών δανείων, θέμα που αναμένεται να συζητήσουν  οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος με τον SSM την Πέμπτη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εστιάζουν στο θέμα “κόκκινα δάνεια”, καθώς αυτό καθορίζει τη σημαντική μακροοικονομική παράμετρο “ιδιωτικό χρέος”, που “απειλεί” όλα τα υπό εξέταση μακροοικονομικά μεγέθη.

Το σχέδιο για την άμεση μεταφορά 20 δισ. κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) και στην συνέχεια η παροχή κρατικών εγγυήσεων έναντι κεφαλαιακών απωλειών των τραπεζών είναι το θέμα που θα θέσει άμεσα η ελληνική πλευρά στις συναντήσεις με τους θεσμούς.

Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις από όλους τους εποπτικούς φορείς (ΕΕ, ΕΚΤ, SSM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) ώστε το σχέδιο να είναι έτοιμο μέσα στην άνοιξη καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των αγορών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στις ελληνικές δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές, περιλαμβάνονται κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις και οι στόχοι εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, θέματα στα οποία η ελληνική πλευρά καθυστερεί.

Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων την Παρασκευή στην Αθήνα, το ΔΝΤ που έχει το ρόλο του …τεχνικού συμβούλου της ομάδας των δανειστών,  έχει ήδη κάνει γνωστό πως θα εκδώσει ένα αναλυτικό κείμενο παρατηρήσεων, ενώ ανακοίνωση αναμένεται και από την πλευρά της Κομισιόν.

Θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς, ξεκλειδώνει και την εκταμίευση της «δόσης» των 644 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs- ANFAs) στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

https://www.bankwars.gr/kokkina-daneia-kai-nomos-katseli-st/

 

SHARE