Τράπεζες: Γιατί ο S&P αναθεωρεί από θετικό σε σταθερό το outlook

Αναθεώρησε σε «σταθερό» από «θετικό» το outlook των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ο οίκος S&P επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση «B» για τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική και την «Β-» για την Πειραιώς.

Όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του, το ξέσπασμα της πανδημίας αυξάνει τον κίνδυνο σημαντικών καθυστερήσεων στις κινήσεις για εκκαθάριση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια και τη διεύρυνση της κερδοφορίας. Αυτό σχετίζεται, μεταξύ άλλων, στην εκτίμηση ορατού αντίκτυπου στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς και το αξιόχρεο του ιδιωτικού τομέα.

Ο ρυθμός ανάκαμψης των αξιών σε οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα είναι σημαντικός παράγοντας για την προσπάθεια των τεσσάρων τραπεζών να καθαρίσουν τα περίπου 68 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων (31/12/2019) και η S&P πιστεύει ότι η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν θα εμποδίσουν την βελτίωση της κτηματαγοράς και τις προοπτικές ανάκτησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για δάνεια με εγγύηση ακίνητα.

Εκτιμά δε ότι θα υπάρξει μια προσωρινή μείωση στην ζήτηση για ελληνικό «κακό χρέος» καθώς η ύφεση στην Ευρώπη θα δοκιμάσει όχι μόνο την όρεξη των δυνητικών αγοραστών αλλά και την ίδια την ικανότητα των τραπεζών να τα ομαδοποιήσουν. Εχει την άποψη δε ότι σε αυτό το περιβάλλον η εφαρμογή του Ηρακλή είναι απίθανο να επιταχύνει τον ρυθμό απόρριψης προβληματικού ενεργητικού.

Ενώ είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το αντίκτυπο της Covid-19 στον ρυθμό πώλησης NPEs και τις τιτλοποιήσεις που αναμένονται το 2020, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές επιτυχημένης και ταχύτερης εκκαθάρισης φέτος είναι πολύ λιγότερες απ’ όσο αναμέναμε, γράφει η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η κρίση θα χτυπήσει τον τουρισμό, που είναι από τις ραχοκοκαλιές της οικονομίας και θα προκληθεί μεγάλο χτύπημα στην απασχόληση, όπως και σε άλλες χώρες (Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία).

Σημειώνει ωστόσο ότι η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών να δώσουν στις τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία σε ότι αφορά την κατηγοριοποίηση των NPEs θα οδηγήσει σε μικρότερη πίεση στην ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων. Επιπλέον τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ περιορίζουν τους κινδύνους για τον κλάδο.

SHARE