Τράπεζες κ’ Εκκλησία να πάρουν άμεσα μέτρα για το “ποίμνιο” – Η κυβέρνηση να επιβάλλει κοινωνική συμπεριφορά – Να κόψει τις παρενοχλήσεις εισπρακτικών

Το υγειονομικό τσουνάμι του νέου κορονοιού συγκλονίζει τον πλανήτη. Υγειονομικά συστήματα, Οικονομία, Επιχειρήσεις και Αγορές το αντιμετωπίζουν με δέος. Απίστευτα μέτρα κλεισίματος συνόρων-καραντίνας επιβάλλονται παντού στην Ευρώπη…

ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ να κορυφωθεί μέσα στο μήνα και να περάσει το “τσουνάμι” μέχρι τα τέλη Μαΐου, όπως ελπίζουν έγκριτοι επιστήμονες…

Πολύ σωστά ποιούσα, η ελληνική κυβέρνηση, προς τιμή της, έλαβε, σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης, πολύ πιο έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε να λάβει. Το θέμα είναι ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας και οι υποδομές του, που με την υπεράνθρωπη προσπάθεια γιατρών-νοσηλευτών δουλεύει μέχρι τώρα, ανέλπιστα σωστά.

Υπάρχουν όμως δύο τομείς, πολύ κρίσιμοι, που μέχρι τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, κάνουν “τζιζ”: ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ:  Παρά τις επισημάνσεις σοβαρών Ιεραρχών, όπως του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου (και άλλων, ευτυχώς) που καλεί τους πιστούς “να προσεύχονται στα προσωπικά τους προσκυνητάρια στο σπίτι, καθώς η χάρη του Θεού δεν εγκλωβίζεται σε στεγανά”, ναοί στη χώρα λειτούργησαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα την Κυριακή 15 Μαρτίου!

Μητροπολίτης Άνθιμος: Προσευχηθείτε στο σπίτι σας -Η χάρη του Θεού δεν εγκλωβίζεται σε στεγανά

 

Το θέμα, παραπέμπεται στην Ιερά Σύνοδο της Δευτέρας, όπου όλοι εύχονται να …φωτίσει τους Ιεράρχες το Άγιο Πνεύμα και να πάρουν απόφαση σωτηρίας για όλη την κοινωνία, πιστούς και άπιστους. (Γιατί οι πάντες είναι παιδιά του Θεού, όπως έχει διδάξει ο Χριστός, αλλά …ποιος τον ακούει…)

Η κυβέρνηση, μιας και πολλοί Ιεράρχες το πάνε…λάου -λάου, ΕΠΡΕΠΕ να τους έχει καλέσει και να τους επιβάλλει, με σεβασμό μεν αλλά και με αποφασιστικότητα δε, να κάνουν αυτό που οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν. 

Ο δεύτερος τομέας  που κάνει…τζιζ, είναι οι Τράπεζες. Έγινε μια σύσκεψη Μητσοτάκη – Στουρνάρα, αλλά… καπνός δεν βγήκε. Τίποτα το συγκεκριμένο. Εν αναμονή ΕΚΤ, Eurogroup; Είθε!

Την Κυριακή πάντως, ο ΥΠΟΙΚ κ.Χρήστος Σταικούρας ανέφερε στον ΣΚΑΙ πως “ζητάμε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και σε ρυθμίσεις που έχουν πολίτες και επιχειρηματίες με το τραπεζικό σύστημα”. Εξήγησε μάλιστα, πως αυτό  “είναι πρωτοβουλία του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει αλλά δεν μπορεί να επιβάλει”!

…Μα τι λέτε κύριε υπουργέ;

Κλείσατε – και σωστά – τον κόσμο στα σπίτια του, παύσατε ουσιαστικά τη λειτουργία της αγοράς πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, βυθίζεται ο τουρισμός αφού δεν γίνονται πληρωμές και κρατήσεις, τα εμπορικά καταστήματα που έμειναν ανοιχτά δεν βλέπουν ένα πελάτη, η αγορά ακινήτων νέκρωσε,  μεγάλοι όμιλοι λειτουργούν όπως όπως με προσωπικό που δουλεύει από το σπίτι, το ίδιο το κράτος που εκπροσωπείτε αναστέλλει καταβολή φόρων, ΦΠΑ …και είναι στην ευχέρεια των τραπεζών να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων;

Ε-ΛΕ-ΟΣ!

Δηλαδή, κλείσατε τον κόσμο στα σπίτια του για να κάθεται στο κομπιούτερ και να πληκτρολογεί την καταβολή των δόσεων των δανείων που λήγουν ή που έληξαν; Αντιληπτόν ότι θεσμικά, είναι θέμα της ΤτΕ και της ΕΚΤ όπου και “ανήκουν” οι συστημικές τράπεζες. Αντιληπτόν ότι από την αναμπουμπούλα θα επωφεληθούν (πάλι) οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αντιληπτόν ότι ο ιός ήλθε πάνω στην ώρα που το σχέδιο Ηρακλής και μια σειρά πρωτοβουλιών των ίδιων των τραπεζών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες για το τραπεζικό σύστημα και την Οικονομία.

…Αλλά ποιος σας είπε ότι όσοι κλειστήκανε στα σπίτια τους βλέπουν στις οθόνες τους το χρήμα …να ρέει στους λογαριασμούς τους από δουλειές που κάνουν ή έκαναν, ώστε να έχουν την ευχέρεια να πληρώσουν εγκαίρως τις τράπεζες;

Και το πιο σημαντικό, που αφορά στις ίδιες τις τράπεζες, τις εταιρείες διαχείρισης αλλά και στον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη: Μέσα σε αυτό το χαμό, θα συνεχίσουν οι εισπρακτικές εταιρείες να βομβαρδίζουν τους δανειολήπτες με 5-10 τηλέφωνα την ημέρα για να τους υπενθυμίσουν (λες και δεν το ξέρουν) τις υποχρεώσεις τους;

Στις 11 Μαρτίου, στο bankwars:

Τη στιγμή που οι πολίτες είναι ανάστατοι από την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι εισπρακτικές εταιρείες, αντί να το “βουλώσουν” για λίγο, έχουν πολλαπλασιάσει τα συνεχή καθημερινά τους τηλέφωνα στους δανειολήπτες.

Είναι δε, τόση η πρεμούρα τους να εισπράξουν, ώστε δεν τηλεφωνούν μόνο όταν έχει περάσει η προθεσμία για την καταβολή των δόσεων, αλλά πολλές μέρες πρίν, μόλις εκδωθεί από την τράπεζα η οφειλή του μηνός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είχε υποσχεθεί, προ κορονοϊού, ότι θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη αντικοινωνική πρακτική των εταιρειών αυτών, χωρίς να το επιτύχει, θα πρέπει άμεσα σε αυτή τουλάχιστον τη δύσκολη συγκυρία να παρέμβει.

Δεν πρόκειται να σωθούν οι τράπεζες, ούτε τα funds που αγόρασαν από 3% έως 15% τα δάνεια, αν περιμένουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες μέχρι να περάσει η μπόρα του κορονοϊού.

Αφηνίασαν εν μέσω κορονοϊού οι εισπρακτικές εταιρείες – Τι κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης;

ΥΓ: Μπορεί να μην αρέσουν τα παραπάνω ούτε στις τράπεζες, ούτε την ΤτΕ. Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε αρεστοί. Άλλωστε, στην φουρτούνα φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος…«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια», έλεγε ο Αριστοτέλης, ο οποίος μερικές φορές διαφωνούσε με ιδέες του δασκάλου του.
Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]
SHARE