ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ιταλική απειλή “βλέπει” η ABN Amro

ABN AMRO bank building in Dubai, October 4, 2007. Photo by Mustafa kasmi. *** Local Caption *** Èäß Ü Çíå Èí Çä Ü ÇãÑæ Ýí ÏÈí Ü ÇßÊæÈÑÜ4Ü2007Ü ÊÕæíÑ: ãÕØÝì ÇáÞÇÓãí

«Τα ζητήματα στην Ιταλία, οι εξελίξεις, που θα έρθουν μέσα στους επόμενους δύο, τρεις μήνες, θα υπαγορεύσουν το αφήγημα για ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια» δήλωσε στο CNBC o Τομ Κίνμονθ, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της ABN Amro.

H κυβέρνηση των λαϊκιστών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ ετοιμάζει τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της για μεγάλες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών, ακόμη και εάν αυτό την φέρει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η Ιταλία εμφανίζει, μεταξύ άλλων, το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα.

Αν οι αγορές θεωρήσουν ριψοκίνδυνο τον ιταλικό προϋπολογισμό, τότε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στην αγορά κρατικού χρέους θα αυξηθεί. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν τοποθετήσεις σε ιταλικά ομόλογα, αλλά και ένα γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας στη ζώνη του ευρώ. «Το τουρκικό ζήτημα βρίσκεται στο ραντάρ μας. Αλλά τα βλέμματα όλων θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο στραμμένα στην Ιταλία» προειδοποίησε ο Κίνμοθ.

SHARE