Τράπεζα Ελλάδος: 10 δισ επιπλέον κόκκινα δάνεια από τον κορονοιό – Έρχεται η bad Bank

Στα 10 δισ. ευρώ ανεβάζουν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Αυτό επεσήμανε χθες ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Μουρμούρας μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, που διοργάνωσε το Information Management Network με θέμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ο κ. Μουρμούρας σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 54 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου τους. 

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την υποβοήθηση των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, όπως ο «Ηρακλής», αλλά και στην πρόταση για δημιουργία bad Bank.

Ο κ. Μουρμούρας επανέλαβε ότι η πρόταση της ΤτΕ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση, δίνοντας παράλληλα λύση και στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της bad bank, όπως τα προσδιόρισε στην τοποθέτησή του ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι:

* Η μεταφορά των κόκκινων δανείων σε τιμές αγοράς, προϋπόθεση που θα διασφαλιστεί από ανεξάρτητους ορκωτούς εκτιμητές.

* Η τιμολόγηση των senior bonds που θα εκδοθούν σε επίπεδο ικανό να προσελκύσει επενδυτές και η χρηματοδότηση του φορέα.

SHARE