Τραμπ: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον ΠΟΥ – “Η Κίνα ευθύνεται για την πανδημία” – Τέλος προνόμια του Χονγκ Κονγκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για την εξάπλωση της πανδημίας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Για δεκαετίες καταληστεύουν τις ΗΠΑ όπως κανένας άλλος. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο χάνονταν κάθε χρόνο εξαιτίας της Κίνας, ιδίως τα χρόνια που ήταν στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση»

Ο κ. Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, λέγοντας πως αυτό κόστισε πολλές ζωές στις ΗΠΑ, και εν συνεχεία κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρόλο που πληρώνουν μόλις 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο έναντι των περίπου 400 εκατ. δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Τραμπ.

«Αναλύσαμε λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει ο ΠΟΥ και να τις εφαρμόσει άμεσα. Αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή απέτυχαν να κάνουν τις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε, τερματίζουμε από σήμερα τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλους σημαντικές υγειονομικές ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες του ΠΟΥ είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.

Για το Χονγκ Κονγκ

Oι ΗΠΑ θα προασπίσουν τα δικαιώματα του λαού του Χονγκ Κονγκ και θα απαντήσουν με ισχυρές κυρώσεις κατά του Πεκίνου. Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε επίσημα την Πέμπτη από το Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας, αναμένεται να ποινικοποιήσει τις περισσότερες μορφές πολιτικής διαμαρτυρίας υπό γενικές απαγορεύσεις για “καταστολή” και “ανατροπή”, δήλωσε ο Τραμπ.

Επισήμανε ότι:

Η Κίνα αντικατέστησε το “μια χώρα, δύο συστήματα” με το “μια χώρα, ένα συστήμα”.
Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνησή μου να αρχίσει τη διαδικασία απαλοιφής των εξαιρέσεων και των προνομίων που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
Η ανακοίνωσή μου σήμερα θα επηρεάσει το πλήρες φάσμα των συμφωνιών που έχουμε με το Χονγκ Κονγκ:
Από τη συνθήκη έκδοσης μέχρι τις εξαγωγές που αφορούν τον τεχνολογικό τομέα.
Θα άρουμε την προνομιακή μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ σε ό,τι αφορά τους τελωνειακούς δεσμούς που διατηρούμε, αλλά και τη μετακίνηση προσώπων.
Για παράδειγμα, το Χονγκ Κονγκ πλέον δεν εξαιρείται από τις κυρώσεις που επιβάλλουμε στην Κίνα.

 

SHARE