Τραμπ και Κινέζοι σε πρώτη συμφωνία για τους δασμούς – Ανάσα στις αγορές και στην Ανάπτυξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μια «μερική, πολύ σπουδαία» εμπορική συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

«Καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία της 1ης φάσης», είπε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Λίου Χε, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κίνας.

Αυτή η 1η φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, περιλαμβάνει αγορές αγροτικών προϊόντων, αλλά και στοιχεία που περιλαμβάνουν την πνευματική ιδιοκτησία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας έγινε απόψε στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα σήμερα, δεύτερη ημέρα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τραμπ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του εκτιμώντας ότι το κλίμα μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν «πιο θερμό» έπειτα από μήνες αδιεξόδου.

«Ωραία πράγματα γίνονται στις διαπραγματεύσεις αυτές με την Κίνα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε πως οι νέοι αυξημένοι δασμοί, από 25% σε 30%, σε εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων, που θα ετίθεντο σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη, αναβάλλονται.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το Bloomberg News επικαλούμενο πηγές ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε μερική συμφωνία κατά τη διάρκεια των διήμερων διαπραγματεύσεων για ζητήματα εμπορίου, σε μια εξέλιξη που πιθανόν να οδηγήσει σε ανακωχή στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η μερική συμφωνία μπορεί να ακολουθηθεί από συνολική ρύθμιση των σχέσεων των δύο χωρών στον εμπορικό τομέα, η οποία θα υπογραφεί από τους προέδρους των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα θα προχωρήσει σε υποχωρήσεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και οι ΗΠΑ θα μειώσουν το βάρος των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ο οποίος έχει ξεσπάσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, έχει οδηγήσει σε επιβολή δασμών σε προϊόντα και αγαθά συνολικής αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές Πεκίνου – Ουάσινγκτον, ενώ έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ έχει πλήξει σημαντικά και τα εταιρικά κέρδη.

SHARE