Τραμπ-Ερντογάν στον καναπέ του Λ.Οίκου για Συρία, Κούρδους και S-400

 

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος σήμερα  θα έχει μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, παρά τις “κόντρες” και τις πρόσφατες απειλές, θα δείξει και το κατά πόσον η μεταξύ τους καλή “χημεία” θα καταλήξει σε κάτι πιο σαφές  όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση του για την Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν  είπε πως στο επίκεντρο των συνομιλιών του θα βρεθεί η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία καθώς και η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Fetullah Gulen, ενώ υποστήριξε πως ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος, η στρατιωτική και αμυντική συνεργασίας, καθώς και οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν, θα είναι και η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες τριβές μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Έχει την σημασία του το γεγονός της τελευταίας στιγμής: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τη συμμαχία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική παράταξη η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), τόνισε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης χθες Τρίτη, ουσιαστικά απορρίπτοντας την απαίτηση της Τουρκίας η Ουάσινγκτον να πάψει να υποστηρίζει τους Κούρδους Σύρους μαχητές που η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες.

 

SHARE