Τούρκικη οικονομία: Στάσιμη η αξιολόγηση από S&P – Έχει δυναμική δυναμική με νέο και αυξανόμενο πληθυσμό

Καμία μεταβολή στην αξιολόγηση της Τούρκικης οικονομίας από την S&P. Σε «Β+» και «ΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Αυτή η αξιολόγηση τη στιγμή που:

-Η τουρκική λίρα καταρρέει σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κεντρική τράπεζα της χώρας για τη στήριξη του νομίσματος.

-Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς έχουν υποχωρήσει από τα 41,1 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις 25,9 δισ. δολάρια στις 17 Απριλίου.

-Σημαντική άνοδο κατά 30 μονάδες βάσης καταγράφει και το CDS της Τουρκίας, στις 628 μ.β

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Αναμένουμε ότι, παρά την αστάθεια του νομίσματος και τις διακοπές που σχετίζονται με το COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα, το τουρκικό ΑΕΠ θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η πανδημία COVID-19 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία λόγω του ασθενέστερου εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και τις άμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, παράλληλα με την αυξημένη αστάθεια του νομίσματος. (…)
Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις μας και ιδίως την ταχύτητα με την οποία η τουρκική οικονομία μπορεί να ανακάμψει από αυτό το άνευ προηγουμένου σοκ.
Ένα δεύτερο κύμα του ιού, είτε στην Τουρκία είτε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προοπτικές ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα, δεν έχουμε ακόμη δει πόσο θα ανακάμψει η δραστηριότητα μόλις αρχίσουν να αρθούν τα μέτρα.
Ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να εκκαθαριστούν λόγω της εξασθενημένης οικονομικής τους κατάστασης, σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση από τους καταναλωτές. (…)
Ωστόσο, θεωρούμε ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι μεγάλη και δυναμική με έναν νέο και αυξανόμενο πληθυσμό.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει μακρά πορεία ανταγωνισμού με τις ασταθείς εγχώριες και εξωτερικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Κατά την άποψή μας, αυτό θα βοηθήσει και πάλι την Τουρκία να αντιμετωπίσει μια περίοδο ασθενέστερων συνθηκών εξωτερικού εμπορίου και υψηλής αβεβαιότητας.
Από την αστάθεια της αγοράς του Αυγούστου 2018, υπήρξε μόνο μέτρια εκροή κεφαλαίου από Τούρκους κατοίκους, αν και οι επενδύσεις πλησιάζουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», σχολιάζει ο οίκος.
Στο βασικό του σενάριο, ο οίκος αναμένει ότι η τουρκική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 3,1% σε πραγματικούς όρους το 2020 πριν ανακάμψει κατά 4,2% το 2021.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με ανάπτυξη στο 3,5% το 2022 και το 2023.
Θεωρούμε ότι παραμένουν ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής στρατιωτικής συμμετοχής στη Βόρεια Συρία».

SHARE