Τούρκικη λίρα: Νέα υποχώρηση 6,79416 λίρες, ένα δολάριο

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο είναι και σήμερα κοντά σε ιστορικά χαμηλά (6,79416 λίρες ένα δολάριο) με χαμηλό 52 εβδομάδων το 6,93785 και υψηλό 3,73420

Η ελεγκτικές αρχές  απαγόρεψαν τις μισές συναλλαγές στο τουρκικό νόμισμα (short θέσεις) για να αποτρέψουν τα αρνητικά στοιχήματα επί της τουρκικής λίρας.

 

Όμως έτσι κάνουν το τουρκικό νόμισμα ουσιαστικά μη εμπορεύσιμο για τους ξένους επενδυτές, αφού τους λέει ‘μπορείτε να αγοράσετε λίρες με συνάλλαγμα, αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να πάρετε το συνάλλαγμα πίσω και να φύγετε’.

Η απόφαση δυσχεραίνει την προσπάθεια του Ερντογάν να βρει σωσίβιο από τη Fed. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να βάλει την κεντρική του τράπεζα μέσα στο ολιγάριθμο κλαμπ των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη που προμηθεύονται φθηνά δολάρια απευθείας από την FED με swap συναλλάγματος. Όμως μέτρα όπως ο περιορισμός των short θέσεων αποτελούν μέτρα όχι ώριμων οικονομιών-νομισμάτων άρα μειώνουν τις πιθανότητες να συμπεριληφθεί η τουρκική κεντρική τράπεζα στις επιλεγμένες που απολαμβάνουν το προνόμιο εύκολου και φθηνού δανεισμού από τη FED.

 

SHARE