Τουρκική λίρα: Μία ανάσα από την ισοτιμία 10 λίρες το 1 δολάριο

Μία ανάσα από το “10” έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται η τουρκική λίρα (9,71 σήμερα, ενώ έφτασε και το 9,85) μετά τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει δέκα πρέσβεις –μεταξύ των οποίων αυτοί των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας- ως «personae non gratae», μετά την έκκλησή τους για απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 24%. Την περασμένη εβδομάδα είχε και πάλι καταγράψει ιστορικά χαμηλά, μετά την απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει το επιτόκιο της κατά 200 μονάδες βάσης, παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Στην έκκληση την οποία προσυπέγραψαν οι πρεσβείες  ΗΠΑΓερμανίας, Γαλλίας, Καναδά, Δανίας,  Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, αναφέρεται πως η υπόθεση του κ. Καβαλά «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας»·

Ο κ. Καβαλά, παραμένει στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και για φερόμενη συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς όμως να έχει καταδικαστεί για οτιδήποτε, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί το 2019 πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (30ή Νοεμβρίου-2η Δεκεμβρίου), αν ο Τούρκος επιχειρηματίας και αντιπολιτευόμενος, ηλικίας 64 ετών, δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.

Σασόλι: Ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης η απέλαση των Πρέσβεων

 

SHARE