Τουρκία: Συλλαμβάνουν τους απόστρατους ναυάρχους – Χειροπέδες και στον εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας

Σε δέκα ανέρχονται οι συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων στην Τουρκία, οι οποίοι (σ.σ. 103 συνολικά) μέσω επιστολής τους καλούσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ ασκούσαν δριμεία μιλώντας για ισλαμοποίηση του στρατού.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Γκιουρντενίζ, θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας τη θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailySabah, οι δέκα ναύαρχοι συνελήφθησαν «προκειμένου να μην προβούν στην καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και να προσδιορίσουν άλλους υπόπτους που εμπλέκονται στο περιστατικό, ενώ τέσσερις άλλοι ύποπτοι δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους. Αντ’ αυτού είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στην Αστυνομική Διεύθυνση της Άγκυρας εντός τριών ημερών».

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιούρντενιζ η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα Cumhuriyet είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Η απάντηση των ναυάρχων

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα στη γειτονική χώρα, κάποιοι από όσους συνυπέγραψαν την ανακοίνωση έκαναν λόγο για δημοκρατική και συνταγματική κίνηση, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα που περιστρέφεται γύρω από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και να προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις στο στράτευμα.

Διαμήνυαν, δε, πως δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα.

«Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε συνταξιούχοι τώρα. Αναρωτιέμαι ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση» τόνιζε, το βράδυ της Κυριακής, σε ανάρτησή του ο απόστρατος ναύαρχος Atilla Kıyat.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ενός ακόμη ναυάρχου, ο οποίος τόνιζε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι στρατιώτης, δεν είμαι κυβερνητικός αξιωματούχος, δεν φοράω στολή. Γράφοντας, μοιράζομαι τις ανησυχίες και τις σκέψεις μου με τον κόσμο. Έκανα, επίσης, μια αξιολόγηση των απειλών για την Τουρκία στο κείμενο» υπογραμμίζει, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ενέργειες από τον Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε πραξικοπήματα σε αυτή τη χώρα. Θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία, με όλους τους θεσμούς και τους κανόνες της. Είναι μια δημοκρατική αντίδραση, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή και να την εκμεταλλευτεί» προσθέτει.

Διάγγελμα Ερντογάν για τους απόστρατους ναυάρχους

SHARE