Τουρκία: «Καλπάζει» η ανεργία έναν χρόνο μετά τη νομισματική κρίση

Ο Μουράτ Αμπί βρήκε δουλειά στις κατασκευές αφού μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη από την ανατολική Τουρκία πριν από τέσσερα χρόνια, σε έργα μεταξύ των οποίων και το νέο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε ως πυλώνα της οικονομικής ισχύος της χώρας.

Όμως ύστερα από μια ξαφνική κάμψη της ανάπτυξης, ο 26χρονος είναι άνεργος εδώ και εννέα μήνες και τώρα κοιμάται στα γραφεία του συνδικάτου του, καθώς δεν μπορεί πλέον να πληρώσει νοίκι.

«Νιώθω ντροπή, σαν αποτυχημένος. Δεν μπορώ να ονειρευτώ», δήλωσε ο Αμπί, που τρώει σε συσσίτια.

Δήλωσε ότι άφησε τη δουλειά του ως εργάτη στο αεροδρόμιο τον Οκτώβριο εξαιτίας των κακών εργασιακών συνθηκών και προσπάθησε να βρει άλλη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς πολλές εταιρίες σταμάτησαν τις προσλήψεις ύστερα από την περυσινή κρίση της τουρκικής λίρας.

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας  έχει αυξηθεί κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση, η οποία οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι για χρόνια μεγάλα κατασκευαστικά έργα χρηματοδοτήθηκαν με φθηνά δάνεια από το εξωτερικό, αλλά ήταν δύσκολο να συνεχιστούν ύστερα από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Αυτό περιλαμβάνει και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αερολιμένων παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα του.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τουρκική οικονομία, που έχει βιώσει μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης, θα συρρικνωθεί το 2019, φέρνοντας παρατεταμένη υψηλή ανεργία που θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγικότητα και τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των ψηφοφόρων για τους χειρισμούς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα κόμμα του, το AKP, να υποστεί επώδυνο εκλογικό πλήγμα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της βαριάς ήττας στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αμπί είναι ένας από τους πάνω από 4,5 εκατ. ανέργους στην Τουρκία, όπου το επίσημο ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 14,7% τον Φεβρουάριο, πριν υποχωρήσει στο 14,1% τον Μάρτιο. Αυτό κατατάσσει το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας κοντά σε αυτό της Ισπανίας, που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.

SHARE