Ο Ερντογάν άφησε ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα – Ηρθη ο κατ’ οίκον περιορισμός

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο στη Σμύρνη μετά την εισήγηση του εισαγγελέα για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του.

Τρεις από τους μάρτυρες κατηγορίας είχαν αλλάξει νωρίτερα τις προηγούμενες καταθέσεις τους ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή του Μπράνσον, που κρατείτο στις τουρκικές φυλακές ή κατ’ οίκον εδώ και δύο χρόνια με κατηγορίες για τρομοκρατία και αντιμετώπιζε  το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή 35ετούς κάθειρξης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον Μπράνσον σε τρία χρόνια κι έναν μήνα φυλακή για παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Μπράνσον είναι ελεύθερος αν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς το δικαστήριο δεν του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το αμερικανικό δίκτυο NBC ανέφερε χθες ότι ο Μπράνσον θα απελευθερωθεί και θα του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μυστικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. «Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ασαφής, αλλά όσοι έχουν γνώσει των συνομιλιών είπαν ότι περιλαμβάνει δέσμευση από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση στην Τουρκία», ανέφερε το NBC.

Ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν,  Ιλνούρ Τσεβίκ σε σημερινό άρθρο γνώμης στην φιλοκυβερνητική Daily Sabah σημειώνει ότι η διευθέτηση του ζητήματος του πάστορα θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

 

SHARE