ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Τα πήρε όλα ο “Σουλτάνος” – Πρόεδρος με 52,7% – Στη Βουλή πλειοψηφία με τους εθνικιστές

Και με την ψήφο του λαού, “Σουλτάνος”, ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στο 96,4% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται καθώς εξασφαλίζει 52,7%, με περίπου δέκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες απ’ όσες ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βγαίνει δεύτερος με 30,7%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,4% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,1%.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 50,08% και στην Άγκυρα στο 51,7%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 54%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 63,7%. Ο Ιντζέ, παράλληλα, έχει προβάδισμα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95,9% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,5% (293 έδρες), 22,7% και 146 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10,1% (46 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 11,2% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 66 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,2% (49 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή με 342 επί συνόλου 600 εδρών.

Ωστόσο η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία και επιμένε ότι δεν έχουν καταμετρηθεί εκατομμύρια ψήφων, ακόμη.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Θρίαμβος Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές - Κλειδώνει την επανεκλογή του στην προεδρία από τον α' γύρο - Παίρνει και τη Βουλή - Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«Το έθνος μας μου ανέθεσε την ευθύνη της προεδρίας και της εκτελεστικής εξουσίας. Με τον ίδιο τρόπο ανέθεσε μια μεγάλη ευθύνη στη βουλή στη Συμμαχία του Λαού και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», είπε.

«Ελπίζω κανείς να μη βλάψει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιά σ’ αυτές τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους για να κρύψει την αποτυχία του».

Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει πίσω το κλίμα πόλωσης των εκλογών προσθέτοντας ότι η χώρα του θα εμμείνει στη βελτίωση του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και πως τα κόμματα πρέπει να ξεχάσουν ό,τι ελέχθη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας στον κόσμο.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας και τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων είπε: «Θα συνεχίσουμε να απαντούμε με πυγμή σ’ εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που υποστηρίζουν, αναφερόμενος στο PKK και το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν.

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Ερντογάν και με την ψήφο του λαού “Σουλτάνος” – Πάνω από 52% σε επαρχία, Πόλη, Άγκυρα

SHARE