ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΝΤΖΕ – ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ 60 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Ανοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία, για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο σε μια εκλογική διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της Τουρκίας σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας.
Οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στη χώρα.

Ο πρόεδρός της Τουρκίας επίσπευσε τις εκλογές- από τον Νοέμβριο του 2019- με το επιχείρημα ότι οι νέες εξουσίες θα του επιτρέψουν να χειριστεί καλύτερα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας (καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου φέτος), αλλά και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους.

Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τον υποψήφιο πρόεδρο του CHP, του οποίου οι μαχητικές ομιλίες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ξεσήκωσε την αντιπολίτευση της Τουρκίας, σχολιάζει το Reuters.

Στη συγκέντρωσή του το Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη, όπου έδωσαν το παρών πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι, ο Ιντζέ υποσχέθηκε να αντιστρέψει αυτά που ο ίδιος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ως στροφή προς τον αυταρχισμό, υπό τον Ερντογάν. «Αν κερδίσει, θα συνεχίσουν να ακούνε τα τηλεφωνήματά σας. Ο φόβος θα συνεχίσει να βασιλεύει», είπε ο Ιντζέ στον κόσμο, προσθέτοντας ότι αν κερδίσει ο ίδιος, θα είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη, και ότι μέσα σε 48 ώρες από την εκλογή του θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Από την πλευρά του, στη συγκέντρωσή του το Σάββατο ο Ερντογάν υποσχέθηκε περισσότερα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία τον βοήθησαν να κάνει την Τουρκία μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

 Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν απέχει λίγο από τη νίκη στον πρώτο γύρο, αλλά αναμένεται να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του μπορεί να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι η Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος», αλλά και ο φυλακισμένος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του φιλοκουρδικού HDP. Αν το κόμμα του ξεπεράσει το 10% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία το AKP, σημειώνει το Reuters. «Αν το HDP αποτύχει να μπει στο κοινοβούλιο, θα χάσει όλη η Τουρκία. Στήριξη στο HDP σημαίνει στήριξη στη Δημοκρατία», τόνισε ο Ντεμιρτάς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία κρατείται.

 

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

 

SHARE