Τόλμησε ο Μητσοτάκης να χτυπήσει” το μισητό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που “γονάτισε” μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες – Ανάσα και ανάκαμψη στην αγορά

Σαφέστατο μήνυμα στήριξης της μεσαίας τάξης που “γονάτισε” από τη φορομπηχτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης έστειλε ο Πρωθυπουργός από την Παρασκευή, με την κίνηση “ματ” για άμεση μείωση του “μισητού” ΕΝΦΙΑ, κατά 20% για όλους τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μέχρι 1000.000 ευρώ (για μεγαλύτερη αξία, η μείωση είναι 10%).

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ συνδυάζεται με άλλες, άμεσες μειώσεις στη φορολογία, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα με αυτόν.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την κατάργηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ αποκλειστικά για τις πολύ μικρές περιουσίες που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση που στοίχιζε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος της πρόσθετης μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα για το πόσο ωφελούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων 

 

ΠΡΟΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το άμεσο μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε αύξηση της τιμής της ακίνητης περιουσίας των πολιτών που την είχαν δει να βουλιάζει στα χρόνια που προηγήθηκαν. Και αυτό, γιατί αποτελεί κίνητρο για τους υποψήφιους νέους αγοραστές το γεγονός ότι το ακίνητο που θα αγοράσουν έχει πολύ μικρότερο βάρος στην “πλάτη” του για τα επόμενα χρόνια.

Ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών στην Ελλάδα έβλεπε από τον Φεβρουάριο  έρευνα του Καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS.

“Η DBRS θεωρεί ότι η απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και μια ενδεχόμενη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.

Όπως σημειώνει, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν οριακή αύξηση τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, μετά από συνεχιζόμενη πτώση από το 2008. Η ελληνική οικονομία αύξησε επίσης το ΑΕΠ της το 2017 και εκτιμάται ότι αύξηση σημειώθηκε και το 2018. Αν διατηρηθεί αυτή η ανοδική τάση, η DBRS αναμένει ότι η ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών θα ενίσχυε και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε αστικές περιοχές, αυτά τα 10 χρόνια, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν απότομη πτώση 42,6% από τα υψηλά του 2008, ενώ στην Αθήνα οι τιμές μειώθηκαν κατά 44,2% τη δεκαετία 2008-2018.

Στο γ’ τρίμηνο του 2018, ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 2,5%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος”.

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣΑΝ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ!

Τα ζευγάρια χωρίζουν στα… χαρτιά για να ξεφύγουν από την εφορία, τις τράπεζες ακόμα και για να εισπράξουν κοινωνικά επιδόματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τον Νοέμβριο του 2017

Τα διαζύγια παρουσιάζουν αύξηση 20% τα τελευταία χρόνια και «τρίτο πρόσωπο» είναι… η εφορία.

Με τον χωρισμό… στα χαρτιά, στην ουσία αποδεσμεύεται ο ένας σύζυγος από τις υποχρεώσεις του άλλου και ανοίγεται ο δρόμος για μια σειρά οικονομικών παροχών, μεταξύ των οποίων οι εξής:

Προστασία ακινήτων από πλειστηριασμούς

Πρόσβαση σε μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων (τέκνων, θέρμανσης κ.α.)

Εκπτώσεις σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ

Εκπτώσεις έως και 50% στον ΕΝΦΙΑ.

 

BANKWARS 11/06/2019

“…Ο ΕΝΦΙΑ ρίχνει τις κυβερνήσεις. Γιατί στα ακίνητα, καλώς ή κακώς, έχουν επενδυθεί οι κόποι και οι αγωνίες εκατομμυρίων εργαζομένων τις τελευταίες δεκαετίες. Και ο Έλληνας, νοικάρης στο σπίτι που έχτισε δεν δέχεται να γίνει. Όπως δεν δέχεται να τον προσβάλλουν ολημερίς και ολονυχτίς οι άθλιας συμπεριφοράς εισπρακτικές εταιρείες…

…Όποιος αυτό το καταλάβει πρώτος και όποιος επίσης καταφέρει να μειώσει στο 20% τους φόρους και  να βάλει ξανά σε λειτουργία των μηχανισμό των τραπεζών, θα βρεθεί στην καρέκλα του πρωθυπουργού για πάρα πολλά χρόνια…”

Η οικονομία πήγε…Μέγαρο – Η Μεσαία τάξη άκουσε …Μπαχ και εξακολουθεί να ζει με …Αχ – Πλεονάσματα, Τράπεζες, ΕΝΦΙΑ

SHARE